Eurovision stiri: 497
Transnistria stiri: 1342

Mărturiile unei moldovence din Israel: ”Atunci cînd răsună sirenele fugim în adăposturile anti-bombă”

9 oct. 2023,, 11:35   Societate
2078 0

O moldoveancă care muncește în Israel spune că odată cu înrăutățirea situației în Israel, tot mai des sînt auzite sirenele care anunță un pericol de atac cu bombă.

Diana Pavaliuc, muncește de mai mulți ani în Israel. Aceasta se află în Ness Tiona, un oraș care se află aproape la jumătatea drumului dintre Rehovot și Rishon LeZion, la circa 20 de km distanță de Tel Aviv.

Potrivit dianei, de cînd au început bombardamentele, tot mai des răsună sirenele.

”Întradevăr se bombardează foarte tare, din fericire în orașul în care mă aflu eu nu s-a bombardat, însă răsună foarte de sirenele, iar în timpul lor noi coborîm în adăposturile anti-bombă din casă”, a povestit Diana pentru Noi.md

Totodată, femeia spune că de cînd muncește în Israel s-a obișnuit să audă des împușcături.


”Aici se împușcă foarte des, lucru cu care ne-am obișnuit deja. De fiecare dată se termină cu bine, sper că așa se va întîmpla și acum”, a spus femeia.

Aceasta mărturisește că evenimentele din ultimele zile nu au determinat-o deocamdată să se întoarcă acasă.

”Nu m-am gîndit să mă întorc acasă, am încă datorii care mă țin aici. Totul este în voia domnului”, a povestit Diana.

Femeia a povestit că toți cei din Israel au instalată pe telefoane o aplicație unde pot fi văzute toate alertele de securitate.

Ambasada Republicii Moldova în Israel anunță că dacă vă aflați într-o situație de dificultate sau excepțională de urgență și doar în cazuri de urgență vă rugăm să apelați la numărul: 0527789772.

În cazul unor solicitări de ordin consular obișnuit utilizați contactele Ambasada Republicii Moldova în Israel/שגרירות רפובליקת מולדובה בישראל, inclusiv: cons.tel-aviv@mfa.gov.md.

MAEIE recomandă tuturor conaționalilor aflați deja în Israel să fie în contact cu Ambasada din Tel Aviv și să se informeze cu privire la situația locală și la ore actualizări privind siguranța. Se recomandă tuturor să se informeze din surse oficiale, să urmărească știrile locale și internaționale cu privire la evoluțiile recente din regiune, să verifice și să respecte ordonanțele autorităților locale și să respecte cu strictețe orice reguli sau recomandări emise de acestea.

Ministerul recomandă să fie menținut un canal de comunicare deschis cu rudele apropiate pentru a putea fi contactați în caz de urgență, să fie precauți și să pună prioritate pe siguranță în toate circumstanțele. Situația din Israel poate evolua rapid, iar călătoriile în această regiune pot implica riscuri semnificative în acest moment.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene va continua să monitorizeze situația și va furniza actualizări și recomandări suplimentare, pe măsură ce informațiile devin disponibile.

Pentru orice întrebări sau asistență, cetățenii moldoveni sînt rugați să contacteze Ambasada din Israel sau să facă uz de linia de urgență a Ministerului.

Informații de contact:

pagina web: https://israel.mfa.gov.md/

email: tel-aviv@mfa.gov.md

telefon de urgență: +972527789772 în regim 24/7

Centru de Apel MAEIE:

0 80 090 990 – gratuit de la telefonul fix din orice localitate a Republicii Moldova

+373 22 23 20 02 - pentru apeluri de la telefonul mobil sau de peste hotare

mail: call.center@mfa.gov.md

Amintim că pe 8 octombrie, Cabinetul de securitate a declarat că Israelul este oficial în stare de război și poate întreprinde „activități militare semnificative”. Se întîmplă după ce pe 7 octombrie, teroriștii Hamas s-au infiltrat în sudul Israelului, ucigînd sute de persoane. Premierul israelian a avertizat că urmează „un război lung și dificil”.

În acest context, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, a anunțat pe 8 octombrie că Ambasada Republicii Moldova în Israel funcționează în regim de alertă, în legătură cu deteriorarea situației de securitate în Israel. Prin urmare a fost creată o celulă de criză, care monitorizează situația de securitate din Israel și se află în contact permanent cu Ambasada țării noastre și alte instituții responsabile.

0
1
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?