Transnistria stiri: 1402
Preşedintele stiri: 4060

Maria Andriută: "Ceea ce se întîmplă pe scenă ar trebui să fie un vis"

6 mar. 06:30   Societate
3038 0

Trebuie să investim în cultură, pentru că oamenii vor degrada în totalitate dacă nu se vor interesa de dezvoltarea spiritualității și creșterea nivelul lor de cultură.

O astfel de opinie a exprimat Maria Andriuță, vicedirector al Ansamblului Național Academic de Dansuri Populare "Joc", în cadrul emisiunii "Без галстуков cu Alexandru Stahurski" de la postul de televiziune N4, transmite Noi.md.

Ea a regretat faptul că, astăzi, din cauza lipsei finanțării, în multe sate din Moldova nu există secții elementare pentru copii, statul nu are suficienți bani nici măcar pentru a susține la nivelul corespunzător celebrele sale formații muzicale și de dans, care sînt mândria și cartea de vizită a țării noastre.

"Pentru a se dezvolta, fiecare persoană trebuie să aibă un vis. Iată ceea ce se întîmplă pe scenă, este un vis și ar trebui să fie un scop. Ar trebui să fie prestigios să ajungi acolo. Pe vremuri era foarte prestigios: să dansezi în Joc, în echipa de balet, să cînți în operă, în orchestra simfonică. Și este o crimă să distrugi acest vis", a declarat Maria Andriuță.

Potrivit acesteia, atunci cînd omul are o perspectivă, cînd vede și vrea să ajungă acolo, este una. Iar altceva este cînd omul muncește doar pentru a cîștiga bani pentru a cumpăra unele lucruri elementare și pentru a acoperi nevoile și cerințele zilnice.


La rîndul său, prim-dirijorul Orchestrei simfonice a Filarmonicii Naționale ”Serghei Lunchevici”, Mihail Agafița, a remarcat în cadrul aceleiași emisiuni că statul trebuie să investească în cultură, deoarece aceasta nu poate fi considerată o afacere și, de exemplu, aceeași orchestră simfonică nu se plătește singură nicăieri în lume, iar noi vorbim despre investiții de stat în cultură.

El a amintit cuvintele marelui politician britanic Winston Churchill, care, atunci cînd i-a fost prezentat bugetul țării în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și nu a găsit nicio cheltuială pentru cultură, a întrebat: "Dacă nu există cultură, atunci pentru ce luptăm?".

3
1
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?