Eurovision stiri: 497
Transnistria stiri: 1341

Maia Sandu pierde procesul împotriva lui Ion Chicu

10 noi. 2023,, 13:45   Societate
4528 0

După trei ani de examinare, Judecătoria Chișinău, sediul Centru a pronunțat o decizie în privința cererii de chemare în judecată depusă de Maia Sandu împotriva lui Ion Chicu pentru lezarea onoarei și demnității.

Cererea, care se referea la acuzațiile lui liderul Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM) Ion Chicu la acuzațiile că președinta Maia Sandu ar fi participat la schema „furtul miliardului” și concesionarea Aeroportului Chișinău, a fost respinsă ca fiind „neîntemeiată”. Contactați de NM, reprezentanții președinției au refuzat să precizeze dacă șefa statului va contesta hotărîrea judecătorească într-o instanță superioară.

În mai 2020, într-o publicație pe Facebook, premierul țării de la acea vreme, Ion Chicu, a sugerat că Maia Sandu ar fi complice la furtul miliardului și concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău fără însă a menționa direct numele acesteia.

„Acei, care în 2013 au ridicat mînuța pentru concesionarea criminală a aeroportului, iar în 2014 pentru legalizarea furtului miliardului, nu aveau cum la 5 iulie 2019 să dorească să restituie statului unicul aeroport internațional din țară. Îl așteptau în ospeție pe Rothschild, cum să-i strice dispoziția. Dacă guvernul precedent făcea în iulie 2019 ceea ce facem noi acum și nu-i ofereau răgaz lui Șor să achite acele 118 mln de lei, aeroportul era deja restituit statului”, scris Chicu.


Ulterior, Maia Sandu – pe atunci liderul PAS – la acționat în judecată pe Ion Chicu pentru lezarea onoarei și reputației.

Trei ani mai tîrziu, pe 31 octombrie, Judecătoria Chișinău, sediul Centru a pronunțat o decizie.

Cererea de chemare în judecată depusă de Maia Sandu împotriva lui Ion Chicu cu privire la apărarea onoarei, demnității și reputației profesionale, încasarea prejudiciului moral și compensarea cheltuielilor de judecată, se respinge ca fiind neîntemeiată”, se arată în document.

Hotărîrea nu este definitivă și poate fi contestată la Curtea de Apel Chișinău, în termen de 30 zile de la pronunțare.

DOC Maia Sandu versus Ion Chicu. Instanța a respins cauza în care șefa statului îl acuză pe fostul premier că i-a lezat onoarea și reputația

Într-o postare pe Facebook din 10 noiembrie, Ion Chicu a comentat hotărîrea judecătorească. Liderul PDCM a declarat că Maia Sandu ar putea contesta hotîrîrea primei instanțe la Curtea de Apel.

„Instanța nu-i de acord cu Maia Sandu. Maia Sandu m-a acționat în judecată pentru afirmația mea, că ea a fost complice la furtul miliardului (dacă membrii Guvernului de atunci se opuneau eliberării garanțiilor de stat în sumă de 14 miliarde de lei – furtul nu putea avea loc). După 3 ani de examinare, instanța mi-a dat cîștig de cauză. Este ușor de presupus, însă, că Maia va „cere satisfacție” la Curtea de Apel, în speranța ei oarbă, că acolo totul deja e „reformat” de Litvinenco și Stamate. Numai că nicio „reformă de partid” a justiției nu poate acoperi crimele voastre, Maia”, a declarat acesta.

Contactați de NM, reprezentanții președinției au spus că nu vor comenta declarația lui Chicu și nici dacă va contesta sau nu hotărîrea într-o instanță superioară.

58
5
0
2
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?