„O decizie controversată, contrară prevederilor legale”, se arată într-un comunicat, citat de unimedia.
„Această hotărîre transmite un semnal periculos întregului sistem judecătoresc și societății, fiind adoptată contrar normelor constituționale și standardelor internaționale. Decizia CSM este controversată din mai multe aspecte: atentează la independenței justiției, se bazează pe proceduri aplicate retroactiv şi este adoptată cu votul minorității, contrar prevederilor legale.Modificările aduse în 2021 la articolul 116 din Constituție stabilesc că judecătorii sînt numiți în funcție pînă la atingerea plafonului de vîrstă de către Președintele Republicii Moldova, la propunerea CSM, eliminînd perioada de probă pentru a proteja independența lor de influențe politice. Practica actuală a CSM de a calcula voturile în baza unui număr total de membri, adică a calcula 2/3 din 12 membri, incluzînd şi membrii inexistenți, care încă nu au fost numiți și de a ignora procedurile legale pentru examinarea suspiciunilor privind încălcările disciplinare sau etice este contrară prevederilor legii, hotărîrilor Curții Constituționale și contravine principiilor unui proces echitabil și stîrnește îngrijorări serioase cu privire la respectarea supremației legii în Republica Moldova.
Aceste cazuri nu pot fi trecute cu vederea și nici înăbușite în tăcere, în contextul importantului proces de aliniere a țării noastre la standardele Uniunii Europene.
Facem apel și la comunitatea internațională să sprijine și să apere independența judecătorilor din Republica Moldova. Acest apel va fi transmis către Comisia de la Veneția, Consiliul Europei, asociații internaționale de judecători și alte organizații internaționale relevante”, menționează reprezentanții Asociației.
Magistrata Victoria Sanduța susține că decizia Consiliului Superior al Magistraturii prin care aceasta a fost respinsă pentru numirea în funcție pînă la atingerea plafonului de vîrstă „este o soluție ilegală pronunțată de președintele interimar al CSM printr-un exces de putere”. „Ion Guzun şi Sergiu Caraman au pus întrebări cu privire la alte fapte decît cele invocate în refuzul președintelui, membra Lucia Popescu nu și-a expus motivele pentru votul de respingere a cererii și nu a fost ridicată nicio întrebare de integritate în privința mea”, a scris judecătoarea.
Adăuga comentariu