X 

Locul Moldovei în clasamentul privind disponibilitatea datelor statistice oficiale

29 mar. 12:00   Societate
2668 0

În anul 2022, Republica Moldova s-a clasat pe locul 15 din 192 de țări în clasamentul internațional privind disponibilitatea și deschiderea datelor statistice oficiale.

Astfel, Republica Moldova a urcat în clasament cu 4 poziții față de anul 2020. Asemenea date a oferit Organizația Open Data Watch – Open Data Inventory (ODIN), care efectuează anual o evaluare internațională a site-urilor statisticilor oficiale din mai multe țări ale lumii.

În Europa de Est, lider în ceea ce privește deschiderea datelor este Polonia. Moldova și Slovacia s-au poziționat pe locul 2 din 10 țări. Urmează România, Republica Cehă, Bulgaria, Ungaria, Rusia, Ucraina și Belarus.

ODIN a evaluat site-urile web ale producătorilor de statistici oficiale ale țărilor evaluate. În cazul Republicii Moldova au fost evaluate, în special site-ul oficial al Biroului Național de Statistică (BNS) și Banca de date a BNS și site-ul Băncii Naționale a Moldovei.

Conform rezultatelor studiului, Moldova a primit 86 de puncte din 100 pentru deschiderea datelor și 64 de puncte pentru disponibilitatea datelor pe diferite sectoare. Scorul general al RM a fost de 76.


Conform analizei, cele mai deschise industrii, din punct de vedere informațional, sînt cele din domeniul economic, și anume: comerțul internațional, sectorul plăților și energia. Ele au obținut cîte 100 de puncte fiecare. Urmează: sistemul monetar și bancar (94), indicii prețurilor (89), sectorul responsabil de poluarea mediului (89) și sectorul sănătății reproducerii (85), relatează yellowpages.md

Cel mai mic punctaj a fost acordat sectorului siguranței alimentare — 0. Adică, organele responsabile din această ramură au publicat date insuficiente pentru pragul minim pentru obținerea punctajului. Înainte de acest indicator, cel mai mic scor general a fost de 60 de puncte în sectorul medical și 65 de puncte în ramura educației și de construcții, precum și în statisticile privind problemele de gen.

Menționăm că scopul ODIN este de a oferi o evaluare obiectivă a disponibilității statisticilor oficiale și a corespunderii acestora la standardele datelor deschise.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?