Transnistria stiri: 1435
Preşedintele stiri: 4033

Moldova în Clasamentul mondial de transparență bugetară

2 iun. 2022,, 07:50   Economie
2588 0

Republica Moldova a înregistrat îmbunătățiri privind accesul public la informațiile bugetare, conform Sondajului privind Bugetul Deschis 2021.

Concluzia a fost făcută în cadrul unei conferințe cu participarea reprezentanților Ministerului Finanțelor, Delegației Uniunii Europene (UE) în Moldova, Oficiului Fondului Monetar Internațional (FMI) în Moldova, Curții de Conturi și ai Centrului Analitic Independent Expert-Grup.

Scorul de transparență bugetară al Republicii Moldova a crescut de la 57 de puncte în 2019 pînă la 65 de puncte în 2021 din totalul de 100. Aceasta înseamnă că cetățenii au obținut un acces mai mare la informațiile de care au nevoie pentru a se implica în procesul decizional și cel de responsabilizare a Guvernului.

Rezultatul indică o îmbunătățire semnificativă privind dezvăluirea informației privind documentele bugetare și plasează Republica Moldova pe locul 21 din 120 de țări care au fost incluse în evaluare, alături de țări ca Bulgaria, Slovacia, Ucraina, România și Republica Cehă.

Spre deosebire de evaluarea din 2019, în anul 2021 se atestă o creștere a gradului de detaliere a documentelor bugetare, în mod special, Moldova a sporit disponibilitatea informațiilor bugetare prin publicarea online a Raportul semianual de executare a bugetului.


De asemenea, în studiu se arată că Moldova înregistrează un nivel de supraveghere efectuat de Parlament și Curtea de Conturi de 67 de puncte. Scorul este similar țărilor din regiune precum Bulgaria și Croația.

La capitolul participării, Republica Moldova a înregistrat un trend ascendent față de evaluarea de acum 2 ani, de la 4 puncte la 11 puncte, un scor semnificativ mai mare și foarte apropiat de media globală de 14 puncte, ceea ce înseamnă că Guvernul a reușit să sporească implicarea cetățenilor în procesul de elaborare a bugetului. Scorul înregistrat de Republica Moldova, indică o apropiere de țările din vecinătate ca România, Ungaria și Republica Cehă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?