X 
Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4051

Lazarencu a participat la deschiderea unui nou centru regional de numărare și sortare a ambalajelor

15 mai. 13:00   Societate
2034 0

Ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu, alături de omologul său român, Mircea Fechet, a participat la București la deschiderea celui de-al 4-lea centru regional de colectare a ambalajelor în cadrul Sistemului de Garanție Returnare (SGR), implementat de RetuRo, informează Ministerul Mediului.

Sistemul de Garanție – Returnare presupune plata unei garanții de bani (0,50 RON) la procurarea unei băuturi, care mai apoi va fi recuperată de consumator la returnarea ambalajului. Prin această garanție, consumatorii sînt încurajați să returneze ambalajul gol în schimbul sumei plătite inițial, contribuind astfel la colectarea ambalajelor utilizate, reciclarea și introducerea lor în circuitul economic.

Ministrul Lazarencu a subliniat că astfel de centre sînt așteptate și în Republica Moldova, iar experiența României fi foarte utilă și ne va ajuta să depășim provocările în implementarea acestui sistem.

,,sînt sigur că acest sistem va funcționa din ce în ce mai bine, iar noi ca țară care ne dorim să ajungem cît mai curînd în UE sîntem interesați direct să preluăm această bună practică în Republica Moldova. Luna trecută, în Parlamentul RM a fost votată, în lectură finală, Legea privind deșeurile, ceea ce ne va permite și nouă să implementăm Sistemul de Garanție-Returnare după modelul României. Ne propunem ca pînă în 2027 Sistemul de Garanție-Returnare să funcționeze și în Republica Moldova”, a mai menționat Ministrul Lazarencu.

Totodată, Ministrul Mediului a reiterat că problemele de mediu nu au hotare, iar colaborarea și schimbul de experiență sînt esențiale pentru atingerea obiectivelor comune în domeniul protejării mediului înconjurător. ,,Mă bucur să văd că cetățenii de pe ambele maluri ale Prutului sînt din ce în ce mai conștienți și preocupați de problemele de mediu. Acest lucru ne determină să continuăm mai hotărîți, să ne asumăm politici și acțiuni complicate, dar atît de necesare pentru mediului”, a mai menționat domnul ministru.

La fel, domnul ministru a mulțumit pentru suport acordat de România de-a lungul timpului exprimînd convingerea că această vizită la București va contribui la consolidarea colaborării dintre Republica Moldova și România în ceea ce privește protejarea mediului înconjurător și gestionarea responsabilă a resurselor naturale.

După eveniment, oficialii au vizitat centrul de reciclare, unde au avut oportunitatea de a examina modul în care este desfășurat procesul integral de sortare și numărare a ambalajelor, acestea urmînd să fie ulterior transformate în materie primă și reintroduse în circuitul economic.

7
0
2
2
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?