X 
Arşiţa stiri: 189
Jocurile Olimpice stiri: 145
Transnistria stiri: 1412

Lazarencu a comentat tăierile ilegale de pădure la Leova și reforma Moldsilva

7 iun. 09:00   Societate
2814 0

„Peștele de la cap se strică”. Ministerul Mediului s-a sesizat după ce echipa „Moldova Gîndește” a realizat un reportaj despre ocolul silvic din Leova, unde un pădurar a acuzat șeful de ocol și adjunctul lui că-i cer mită pentru a angajarea muncitorilor, fiind semnalate și tăieri ilegale de pădure.

Ministrul a declarat în cadrul emisiunii „Moldova Gîndește LIVE”, că după acest caz, a fost numit un nou șef la întreprinderea din Leova, care a inițiat o anchetă internă. Totodată, Sergiu Lazarencu a menționat că nu va fi tolerat abuzul în exploatarea pădurilor.

„Cu siguranță ne-am sesizat, „peștele de la cap se strică”. Noi ne-am sesizat și avem de o săptămînă o persoană nouă, șef de întreprindere la Leova, o persoană integră care inclusiv dumnealui va face o anchetă internă și vom veni cu explicații ulterioare”, a declarat Sergiu Lazarencu.

Mai mult, ministrul a confirmat că acesta, din păcate, nu este un caz singular și ar fi semnalate mai multe abuzuri.

„Știu că mai sînt cazuri de abuzuri, de asta este important ca toate organele și instituțiile subordonate să-și facă treaba, vorbesc și de Moldsilva și de Agenția de Mediu, care dă a autorizații pentru defrișări, Inspectoratul de Protecție a Mediului care verifică, sînt mai multe etape și e important la fiecare etapă să nu fie abuzuri și să se exploateze conform amenajamentului silvic”, a menționat Lazarencu.


Ministrul a mai anunțat că ieri, Inspectoratul pentru Protecția Mediului a fost dotat cu 34 de automobile noi, „inclusiv pentru a preveni astfel de acțiuni: de tăieri ilegale, braconaj, deșeuri, asta ne ajută pentru ca pe de o parte să dotăm instituțiile subordonate cu tehnică necesară, urmează și drone și alt echipament necesar pentru a preveni astfel de situații”.

Întrebat despre situația la întreprinderea Moldsilva și potențiale anchete, odată cu numirea unui nou șef, Lazarencu a răspuns: „Este important că avem un director nou, de o lună abia, el are sarcini concrete, inclusiv să vină cu o viziune pentru reforma Moldsilva. Părerile despre pădurari sînt împărțite în Moldova, dar trebuie să schimbăm situația, eu mă întîlnesc cu ei și le transmit un mesaj clar: „Abuzul nu va fi tolerat!” -Sunteți destul de convingător? - Este foarte important pentru țară noi pe de parte noi împădurim, dar trebuie și să protejăm pentru că oamenii în teritoriu ridică aceste întrebări și trebuie să avem respectarea legii”.

Menționăm că la mijlocul lunii mai, într-un interviu oferit pentru „Moldova Gîndește”, pădurarulMihai Diaconu și-a acuzat șeful de ocol și pe adjunctul lui, că-i cer mită ca să-i angajeze oameni pentru lucrări în pădure. Și de la muncitori ar percepe taxe, oferindu-le lemn tăiat suplimentar, pe lîngă volumul autorizat pe hîrtie. De altfel, cei doi au figurat, acum o jumătate de an, într-o cauză penală, gestionată de Centrul Național Anticorupție, pentru luare de mită. Între timp, șeful ocolului a fost scos de sub urmărire penală. Iar adjunctul său susține că a fost o neînțelegere.

Cazul a fost făcut public de Centrul Național Anticorupție în data de 6 noiembrie, anul trecut. Atunci, în urma flagrantului, a fost reținut șeful adjunct al ocolului silvic Leova, Veaceslav Roșca, iar șeful său de ocol, Vladimir Chiriac, s-a ales cu statut de bănuit. Cei doi figurau într-un dosar penal, pentru luare de mită, în schimbul angajării unor muncitori la lucrări în pădure. La Roșca s-ar fi găsit 10 mii de lei, oferiți sub controlul celor de la anticorupție. Își amintește de acel fragrant pădurarul Mihail Diaconu, care gestionează sute de hectare de pădure în cadrul acelui ocol.

Diaconu este pădurar de aproape 10 ani. De-a lungul anilor, a avut mai mulți șefi, dar spune că problemele s-au iscat atunci cînd la conducerea ocolului a venit Vladimir Chiriac, inițial ca maistru apoi ca șef.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumul republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав