Transnistria stiri: 1426
Eurovision stiri: 509

La Chișinău s-a desfășurat cel mai important eveniment în aer liber dedicat mediului

13 iun. 2023,, 10:31   Societate
2077 0

Mii de oameni au participat sîmbătă, 10 iunie, la activitățile programate în cadrul Festivalului Ziua Mediului.

De la mic la mare, vizitatorii au avut oportunitatea să exploreze standuri și ateliere tematice despre protecția mediului, energie regenerabilă, reciclare sau dezvoltare durabilă. De asemenea, activiști de mediu și reprezentanți ai organizațiilor internaționale au avut ocazia să prezinte publicului soluții inovatoare și bune practici în protejarea mediului înconjurător, notează Noi.md.

Festivalul Ziua Mediului a fost organizat de Asociația Jurnaliștilor de Mediu cu sprijinul Ambasadei Suediei la Chișinău, Uniunii Europene, PNUD Moldova și Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Lilia Curchi, directoare executivă a Asociației Jurnaliștilor de Mediu, a menționat că fiecare persoană poate contribui la îmbunătățirea mediului: „De la reciclare la reducerea consumului de energie și apă, fiecare gest contează și contribuie la crearea unui viitor mai bun pentru generațiile următoare. Festivalul Ziua Mediului este locul pentru inspirație și învățare de la oamenii care sînt deja modele de implicare la nivel local”.

„Republica Moldova depune eforturi considerabile pentru a reduce utilizarea plasticului. Chiar aici, în acest parc, avem reprezentanți ai mai multor companii din Republica Moldova, care se ocupă cu reciclarea plasticului, colectarea selectivă a plasticului. Ei sînt gata să investească, iar produsele create din plasticul reciclat să fie folosite în activitățile economice”, a declarat Iordanca-Rodica Iordanov, Ministra Mediului, în cadrul evenimentului de deschidere a festivalului.


Suedia se numără printre cei mai mari susținători ai proiectelor de protejare a mediului. În adresarea către vizitatorii festivalului, Katarina Fried, Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova, a atras atenția că „în fiecare an, pe glob se produc peste 400 de milioane de tone de plastic și doar mai puțin de 10% din acesta este reciclat. Astfel, există riscul ca plasticul să ajungă și să dăuneze naturii noastre, faunei și, în final, nouă înșine. În Republica Moldova, Suedia sprijină inițiativele care și-au propus să îmbunătățească procesul de gestionare a deșeurilor, alături de partenerii noștri PNUD, BERD și EcoContact. În prezent, schimbările climatice și protejarea biodiversității noastre sînt, poate, cele mai urgente provocări de pe glob. Ele sînt complexe și afectează toate sectoarele societății. Nu pot fi rezolvate doar de un singur stat sau doar de o singură organizație, nu au granițe și afectează toate statele și întreg ecosistemul la nivel global. Prin urmare, trebuie să acționăm împreună - inclusiv la nivel local”.

Un recent studiu privind deșeurile din plastic în Republica Moldova, realizat cu sprijinul PNUD Moldova și Facilitatea Globală de Mediu (GEF), arată că țara importă tot mai multe materiale plastice, iar deșeurile de plastic generate cresc exponențial. Făcînd trimitere la constatările acestui studiu, Andrea Cuzyova, Reprezentantă rezidentă adjunctă PNUD Moldova a menționat că „Republica Moldova, ca multe alte țări, nu este imună la provocările generate de poluarea cu plastic. PNUD a susținut Republica Moldova la elaborarea primului studiu național privind deșeurile de plastic, care a arătat că cantitatea de plastic a crescut constant, cu aproximativ 4% pe an. Doar 3% din totalul deșeurilor de plastic sînt reciclate. Restul ajunge în pămîntul, apa și ecosistemele noastre, poluînd și ducînd la probleme grave de sănătate. PNUD Moldova își menține angajamentul de a sprijini țara în rezolvarea problemei poluării cu plastic. Vom continua să oferim asistență tehnică, să creștem gradul de conștientizare, să fortificăm capacitățile și să oferim oportunități de finanțare pentru a promova practici durabile și soluții inovatoare și vom lua măsuri pentru reducerea deșeurilor de plastic, promovarea reciclării și o mai bună gestionare a deșeurilor. Cu sprijinul partenerilor noștri, implementăm proiecte și programe privind gestionarea și reciclarea deșeurilor și reducerea utilizării plasticului”.

Poluarea atmosferică și impactul schimbărilor climatice reprezintă riscuri majore pentru sănătatea și starea de zi cu zi a cetățenilor Republicii Moldova, a opiniat Alexandru Voloc, reprezentant al Organizației Mondiale a Sănătății în Republica Moldova. „1/4 din toate decesele din lume ar putea fi prevenite, dacă nu ar fi factori de mediu, pe care putem să îi controlăm. Lucrînd pentru protecția mediului, în scopul reducerii cantității de plastic, vom reduce și decesele și vom contribui la îmbunătățirea sănătății noastre”, s-a arătat convins Alexandru Voloc.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?