X 
Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 505
Preşedintele stiri: 3993

La 1 decembrie este marcată Ziua Mondială de luptă împotriva HIV/SIDA

1 dec. 2023,, 08:00   Societate
2208 0

În fiecare an, la 1 decembrie, este marcată Ziua mondială de luptă împotriva HIV/SIDA (World AIDS Day), pentru a aminti oamenilor din întreaga lume să fie uniți în lupta împotriva HIV/SIDA.

Atît prin oferirea de susținere bolnavilor cu HIV, cît și prin activități de comemorare a persoanelor care au murit din cauza SIDA, notează site-ul worldaidsday.org, transmite Noi.md.

Ziua mondială de luptă împotriva HIV/SIDA reaminteşte populaţiei şi instituţiilor guvernamentale că virusul HIV există, că e nevoie în continuare de strîngere de fonduri, de campanii active, de prevenţie, de luptă împotriva prejudecăţilor şi îmbunătăţirea educaţiei pentru sănătate şi prevenţie.

La nivel mondial, se estimează că există 38 de milioane de persoane care trăiesc cu acest virus. Cu toate că el a fost descoperit în 1984, pînă în prezent a făcut peste 35 de milioane de victime. În prezent, studiile ştiinţifice avansate în tratamentul HIV şi legislaţia care protejează persoanele cu HIV au făcut ca numărul cazurilor mortale să scadă.

Ziua mondială de luptă împotriva HIV/SIDA a fost inaugurată în 1988, în cadrul Conferinţei mondiale privind SIDA, de la Londra. Ziua se marchează, pe de o parte, pentru a sărbători reuşita referitoare la accesul crescut la tratament şi servicii de prevenţie.


Pe de altă parte, se are în vedere conştientizarea efectelor devastatoare ale SIDA şi susţinerea măsurilor de combatere a acesteia. În fiecare an, se desfăşoară campanii pentru a atrage atenţia asupra riscurilor de transmitere a virusului HIV şi asupra posibilităţilor actuale de prevenţie şi tratament, menţionează site-ul worldaidsday.org.

La începutul anului curent, în Republica Moldova au fost înregistrate aproximativ 16.000 de cazuri de îmbolnăvire cu HIV, dintre acestea doar 10 777 de persoane își cunosc statutul. Totodată, 5200 de persoane infectate cu HIV nu sînt luate în evidență și nu beneficiază de tratamentul antiretroviral. Datele au fost făcute publice astăzi de către Agenția Națională de Sănătate Publică în contextul marcării Zilei Mondiale de combatere a HIV/SIDA.

Potrivit sursei citate, pînă pe 20 decembrie, în țară vor fi organizate evenimente, care au drept scop informarea populației despre HIV/SIDA, promovarea testării, mobilizarea și implicarea comunităților în răspunsul la infecția cu HIV.

În acest an, Ziua Mondială de combatere a HIV SIDA se desfășoară cu sloganul „Vocea comunităților contează”. În acest context, autoritățile din sănătate îndeamnă populația să se testeze gratuit la HIV.

Datele din sănătate arată că în ultimii ani, persoanele depistate cu infecţia HIV au vîrsta medie de 40 de ani. Sporește înregistrarea cazurilor în localitățile rurale; calea de transmitere predomină cea heterosexuală.

Conform datelor OMS, HIV rămîne o problemă majoră de sănătate publică la nivel global, luînd viața a circa 40,4 milioane de oameni. În anul 2022, peste 630 mii de persoane au decedat din cauze legate de HIV și 1,3 mln de persoane s-au infectat cu HIV.

2
0
1
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?