Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Jurnaliștii au îndemnat partenerii internaționali să apere libertatea de exprimare și pluralismul de opinii în Republica Moldova

23 dec. 2022,, 15:30   Societate
2764 0

Jurnaliștii celor șase posturi de televiziune din Moldova, ale căror licențe au fost suspendate temporar de către Comisia pentru Situații Excepționale, au adresat o scrisoare deschisă în apărarea libertății de exprimare și a pluralismului de opinii în țara noastră.

Aceștia au îndemnat partenerii internaționali: conducerea Uniunii Europene, SUA, a Regatului Unit, organizațiile internaționale și a instituțiile specializate să atragă atenție la această încălcare gravă a principiilor democrației.

Decizia autorităților a privat sute de jurnaliști de locurile lor de muncă și de dreptul la o profesie, iar sute de mii de cetățeni obișnuiți - de dreptul la acces liber la informație și pluralismul de opinii.
În cadrul conferinței "Lupta împotriva propagandei sau războiul declarat libertății de exprimare", jurnalista Elena Levițkaia-Pahomova a menționat că jurnaliștii au fost distruși de autocenzura introdusă pe 25 februarie.

"Ea ne-a distrus. Oricum am fi fost "uciși". Orice am fi spus, am fi fost închiși. Da, trebuie să luptăm, să obținem dreptatea prin instanță. Însăși Comisia pentru Situați Excepționale a fost creată ilegal, acționează ilegal încălcînd un număr imens de legi. Juriștii vă vor spune. Astfel noi trebuie să arătăm că nu urîm. Suntem pentru creativitate! Sîntem pentru acea lumea, pentru acea țară pe care vrem să o păstrăm! Dar toți trebuie să se gîndească pe ce alte platforme să treacă. Băieți, nu vă faceți speranțe! Trecerea de la un canal TV, de la o licență la alta, nu va salva pe nimeni", a spus ea.

Elena Levițkaia-Pahomova a îndemnat jurnaliștii să se unească.

"Cei care care au mai rămas, dar încă tac, stau în tufișuri și le este frică să spună ceva - veți fi și voi închiși. Nu mă tem, ca activist public pot pronunța numele canalelor TV care vor rămîne aici. Ieri m-au sunat și mi-au spus despre un eveniment organizat de o organizație pro-guvernamentală. Nu o voi numi, ca să nu expun oamenii. Ei au fost obligați să adopte o rezoluție în sprijinul guvernului. Dintre cele șapte persoane, trei au refuzat. Le sînt recunoscătoare acestor oameni, pentru că ei au spus: "Astăzi ei, mîine noi". Prin urmare, există și acolo oameni. Ei tac, dar există și acolo oameni care se îndoiesc, oameni care își fac griji pentru viitor", a subliniat jurnalista.

Ea a îndemnat să fie adunate toate deciziile Consiliului Audiovizualului și de demonstrat slăbiciunea argumentelor autorităților.

"După ce se ascund ei acum? După cifre! Multe cifre. Da, 30, 40, 80... Noi avem nevoi să ne arate concret ce consideră ei o încălcare. Un interviu este cu trei secunde mai lung decît celălalt. L-au dat pe Zelenski, nu l-au dat pe Putin, care nici măcar nu a vorbit. Absurd! Adică trebuie să le arătăm lipsa lor de profesionalism. Înțeleg că acest lucru se numește deja "fluturare". Dar, totuși, trebuie să mergem pînă la capăt. După cum se spune, dacă e să mori, atunci cu muzica! Iată noi trebuie să cîntăm această "muzică", să jucăm frumos, în marș, drepți și toți împreună!"- a spus Elena Levițkaia-Pahomova.


Ea a îndemnat jurnaliștii să se unească și să lupte împreună pentru drepturile lor. "Nu trebuie să renunțăm și împreună vom cîștiga!", a spus ea.

Amintim că vineri, 16 decembrie, Comisia pentru Situații Excepționale a retras licența a 6 posturi de televiziune, și anume: Primul în Moldova, RTR Moldova, Accent TV, NTV Moldova, TV6, Orhei TV. După cum s-a anunțat, decizia CES se bazează pe concluziile Consiliului Audiovizualului Media privind lipsa informațiilor veridice în reflectarea evenimentelor naționale, precum și războiul Rusiei în Ucraina.

De menționat că șeful Delegației UE în Republica Moldova, Janis Majeix, a îndemnat autoritățile de la Chișinău să ofere explicații suplimentare cu privire la necesitatea suspendării licențelor celor șase posturi TV.

Potrivit diplomatului european, o decizie similară de interzicere a unor canale TV rusești a fost luată în Uniunea Europeană, dar decizia Comunității Europene a fost explicată foarte clar populației.

"Aș dori doar să îndemn autoritățile statului să continue această activitate explicativă, astfel încît toată lumea să înțeleagă de ce a fost luată această decizie, pentru că de la bun început a ridicat o serie de întrebări și aceasta este probabil una dintre diferențele față de sancțiunile impuse de Uniunea Europeană. Pentru că în cazul UE, s-a explicat clar de ce se aplică anumite sancțiuni, astfel încît să fie clar populației, iar acesta este un aspect foarte important", a spus diplomatul european.

16
2
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?