Transnistria stiri: 1447
Preşedintele stiri: 4072

Ion Sturza: "Părinții, prin comportamentul lor, ne-au explicat cum să trăim"

25 iun. 06:00   Societate
2753 0

Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, cunoscutul om de afaceri Ion Sturza a recunoscut că cea mai bună educație pentru el a fost exemplul propriilor părinți, care nu vorbeau despre lucruri înalte, dar prin comportamentul lor îi arătau clar cum să trăiască.

Declarația a fost făcută de el în cadrul unui discurs la programul antreprenorului și coach-ului profesionist Pavel Sidorenko, informează Noi.md.

Ion Sturza a menționat că ei au trăit într-o perioadă relativ dificilă, postbelică, anii '60, în care încă se simțea nu atît devastarea, cît lipsa anumitor bunuri. În satul lor au avut prima energie electrică, erau turbine eoliene care dădeau energie electrică, sau era diesel.

"Deci era începutul anilor '60 și îmi place să spun adesea că cea mai bună educație este exemplul părinților. Desigur, ei nu ne vorbeau despre niște chestiuni mărețe, drepturi și așa mai departe, dar prin comportamentul lor ne făceau să înțelegem cum trebuie să trăim", a spus fostul premier al Republicii Moldova, cunoscut om de afaceri.

El a recunoscut că încă din copilărie a reținut un exemplu care arată atitudinea părinților săi față de societate, față de cei din jurul lor.


"Niciodată nu am avut dreptate în privința învățătorilor mei. Întotdeauna am greșit. Doi. Cînd mă plîngeam de toți și de toate, mama obișnuia să spună: "dacă te plîngi de toată lumea și toată lumea e de vină, atunci gîndește-te, poate tu ești cel care e de vină?" Cam acestea sînt genul de lucruri pur creștine, simple, care mi-au influențat ulterior formarea", a spus Ion Sturza.

Potrivit lui, a fost o educație într-un complex, pentru că a avut bunici, bunici, fiecare cu caracterul lui, cu trecutul lui. Cei mai mulți dintre ei s-au născut la începutul secolului al XX-lea, aveau o istorie de viață în diferite state, sub diferite regimuri, și își aveau și își mențineau un fel de păreri proprii despre cum ar trebui să funcționeze lumea.

"Deși nu aveau mari universități sau filosofii, au transmis foarte subtil unele principii de viață. Acesta este aproximativ tipul de educație pe care noi îl numim adesea 7 ani de acasă", a declarat fostul prim-ministru al Republicii Moldova și cunoscutul om de afaceri.

5
1
2
1
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?