X 
Transnistria stiri: 1402
Preşedintele stiri: 4058

Înscrierea la universitățile din Moldova se va face exclusiv online. Ce spun rectorii

7 mai. 11:15   Societate
2201 0

Începînd cu anul 2024, înscrierea la universitățile din Republica Moldova se va face exclusiv online, potrivit reprezentanților Ministerului Educației.

Astfel, viitorii studenți vor putea selecta doar trei universități pentru a depune dosarul și, respectiv, să opteze pentru trei specialități. Rectorii consideră că această măsură va eficientiza procesul de admitere în instituțiile de învățămînt superior.

Ministerul Educației și Cercetării este în plin proces de implementare a soluției tehnice pentru ca admiterea la universitate, în acest an, să fie exclusiv online, susține ministrul de resort Dan Perciun, transmite Noi.md, cu referire la radiomoldova.md.

De asemenea, candidații vor putea depune dosarul la cel mult trei universități, avînd un număr de contact și un email. Tinerii se vor deplasa fizic la universități doar la etapa a doua de după înmatriculare, cînd vor prezenta diploma și vor semna contractul de admitere.

„Un obiectiv destul de ambițios. Am zis că nu mergem să pilotăm, mergem direct în implementare pentru toate universitățile. Trebuie să avem o primă variantă a sistemului la începutul lunii iunie, să-l testăm pe parcursul lunii iunie și în iulie să meargă în producție. Așa că de pe acum e bine să cunoască toată lumea că sistemul de aplicare, de înregistrare, de depunere a dosarelor la universitate în acest an va fi online”, a notat ministrul.


Totodată, candidații care vor avea nevoie de consultații cum să depună dosarul, vor putea să se deplaseze la universități, unde vor fi organizate centre de informare, susține consultanta de la Direcția politici în domeniul învățămîntului superior, Tatiana Pașa. De asemenea, funcționara a mai spus că sistemul online de admitere va reduce din cheltuieli, va simplifica procesul de înscriere și va diminua cozile la centrele de admitere.

„Dacă el nu are posibilități tehnice, el se va deplasa la universitate și instituția îi va oferi posibilitate, i sa da calculator, scanner dacă este nevoie, unde va fi ghidat de angajații instituției pentru a completa dosarul și să-l depună în format online”, a spus Tatiana Pașa.

Rectorul Universității Tehnice din Moldova (UTM), Viorel Bostan, a declarat că deși tinerii vor depune dosarele online, aceștia sînt îndemnați să se prezinte fizic la comisia de admitere pentru a obține informații despre viitoarea profesie. Acesta a mai spus că anii trecuți UTM a implementat propriul sistem electronic de admitere , dar începînd cu următorul an de studii, se va alinia la programul centralizat de înscriere la universități.

„Indiferent de faptul că este implementat acest sistem de e-Admitere, eu îndemn candidații la studii să vină și la comisiile de admitere din universități fiindcă repet un rol important acolo ține și de orientarea în carieră și noi îi vom asista, îi vom consilia așa încît să facă cea mai corectă alegere, alegîndu și domeniul care li se potrivește”, a precizat Viorel Bostan.

Precizăm că depunerea exclusiv online a dosarelor pentru admiterea la facultate trebuia să fie implementată încă anul trecut. Atunci însă autoritățile din învățămînt susțineau că universitățile și candidații nu sînt încă pregătiți pentru această schimbare, motiv pentru care în 2023 admiterea s-a desfășurat într-un format mixt: electronic și fizic.

0
0
1
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?