Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Inițiativa președintelui privind crearea Centrului pentru combatarea dezinformării, criticată de CNA

31 iul. 2023,, 12:23   Societate
3042 1

Centrul Național Anticorupție (CNA) critică proiectul de lege privind crearea Centrului pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării, propus de președinta Maia Sandu.

Potrivit șefului instituției, Iulian Rusu, proiectul de lege ar prezenta mai multe riscuri de corupție și abuz. Potențialele riscuri și recomandări au fost incluse într-un raport de expertiză anticorupție, elaborat de CNA, transmite Noi.md newsmaker.md.

Potrivit CNA, în mare parte, proiectul de lege este scris simplu, clar și concis, însă, unele norme din proiect ar fi formulate ambiguu, în ceea ce privește drepturile și atribuțiile Centrului.

De exemplu, CNA susține că cuvintele „de interes național” și „spațiul informațional” utilizate în textul proiectului ar poseda potențial coruptibil și, mai mult, ar putea provoca practici vicioase de interpretare, în contextul în care termenele nu sunt reglementate de legislația națională. În acest context, Iulian Rusu recomandă completarea articolului 4 din proiectul de lege, cu norme care să definească cele două noțiuni.

Centrul Național Anticorupție susține că riscurile de coruptibilitate și abuz cresc și urmare a articolului care prevede controlul parlamentar asupra activității Centrului. Iulian Rusu susține că aceste riscuri ar putea crește în dependență de interesul urmărit de parlamentari.


La fel, CNA susține că acordarea Centrului dreptului de a monitoriza spațiul informațional, similar cu dreptul și obligațiile Consiliului Audiovizualului, ar putea genera conflicte de competență între cele două autorități publice.

Mai mult, CNA susține că autorii proiectului de lege nu ar fi prezentat argumente care să explice necesitatea creării acestui Centru în detrimentul îmbunătățirii mecanismelor existente și fortificării instituțiilor deja existente. Nu este clar, spune Rusu, nici care va fi numărul concret de angajați care vor activa în noua instituție, nici care sunt resursele financiare necesare creării și ulterior întreținerii acesteia, or dacă mijloacele financiare necesare sunt suficiente pentru implementarea obiectivelor propune.

CNA le recomandă autorităților, în acest context, să revizuiască proiectul de decizie prin prisma obiecțiilor și recomandărilor prezentate.

De menționat că Parlamentul Republicii Moldova urmează să examineze în plen, pe 31 iulie, cînd are loc ultima ședință plenară din această sesiune, proiectul de lege propus de Maia Sandu care prevede crearea Centrului pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării. Subiectul a fost inclus pe agendă ca fiind unul prioritar.

Amintim că Maia Sandu a anunțat, pe 29 mai, crearea, în Republica Moldova, a Centrului Național de Apărare Informațională ”Patriot”. Rolul principal al instituției, anunțat atunci de șefa statului, era de combatere a propagandei.

5
2
0
2
16

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?