X 
Arşiţa stiri: 189
Jocurile Olimpice stiri: 144
Transnistria stiri: 1412

Centrul PATRIOT, o inițiativă necesară? Ce spun unele voci

14 iun. 2023,, 12:45   Societate
3018 3

Fostul deputat Iurie Reniță consideră că lansarea centrului național de apărare informațională și combatere a propagandei, denumit simbolic PATRIOT, este o chestiune necesară, însă după o altă formulă. Potrivit expertului în politică, crearea unei astfel de instituții în subordinea statului este o mare eroare.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Freedom”, de la TV8, notează Noi.md.

„Este o chestiune necesară, dar după altă formulă. În statele baltice și UE se luptă cu propaganda rusească, dar nu este o instituție a statului. Sunt experți și specialiști care omit subiectivismul și factorul personal cînd combat. Aici se dorește o instituție a statului, după părerea mea - o mare eroare”, a declarat Reniță.

Un alt invitat al emisiunii, directorul companiei „Intellect Group”, Ian Lisnevschi, este de părerea că centrul PATRIOT nu va schimba situația cu propaganda rusă.

„Eu consider că nimic nu se va schimba pînă ce nu vom înțelege anume problema în sine. Ai vorbim despre o metodă de luptă non tactilă, în contextul războiului hibrid. Acesta nu e doar un război informațional, este și un război prin toate metodele care permit influența unui alt stat. Metode sînt foarte multe: începînd de la folosirea mijloacelor energetice, folosirea spectrului politic, pînă la cel financiar.


Războiul hibrid lovește în partea slabă. Dacă guvernarea are o încredere mică din partea cetățenilor, războiul va lovi anume în conducere”, a subliniat Lisnevschi.

De menționat că, în contextul amplificării fenomenelor de manipulare și dezinformare în Republica Moldova, președinta Maia Sandu a propus crearea centrului național de apărare informațională și combatere a propagandei, denumit simbolic PATRIOT.

„Centrul va avea scopul de a coordona și implementa politica statului în domeniul securității informaționale și de a asigura comunicarea strategică în vederea prevenirii și combaterii dezinformării la nivel național”, a declarat Maia Sandu.

Potrivit președintei, instituția va avea două responsabilități de bază:

- să transmită informații veridice către publicul larg și să asigure un dialog constant cu cetățenii, precum și să colaboreze cu instituțiile statului în vederea promovării intereselor naționale și creșterii rezistenței societății noastre în fața dezinformării;

- să identifice, să evalueze și să combată dezinformarea, pentru eliminarea riscurilor generate de amenințările hibride.

2
1
0
0
22

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumul republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав