X 
Jocurile Olimpice stiri: 118
Transnistria stiri: 1410

Informație importantă pentru turiștii moldoveni care fac drumeții pe trasee montane

11 iul. 08:32   Societate
14012 0

Cazul tinerei ucise de urs la Bușteni readuce în atenția publică a României problema suprapopulației de urși.

Întîlnirea cu urșii pe traseele montane este o experiență terifiantă. Jandarmii din județul Maramureș au explicat cum ar trebui să procedăm într-o astfel de situație. În urmă cu două săptămîni, un cuplu de turiști din Republica Moldova a fost atacat de un urs în apropierea unui hotel din stațiunea Slănic Moldova. Incidentul a avut loc în timp ce cei doi se plimbau în natură alături de alți vizitatori, fiind surprinși din spate de animalul sălbatic. Jandarmii montani din Bacău au intervenit rapid, găsindu-i pe cei doi în stare de șoc și cu răni. În acel caz ursul s-a retras din cauza zgomotelor făcute de turiști.

Incidentele în care urșii sînt implicați sînt din ce în ce mai frecvente, de aceea este bine să știm ce măsuri preventive pot fi luate pentru a minimiza riscurile. Inspectoratul de Jandarmi Județean Maramureș a alcătuit o listă de sfaturi ce pot preveni situațiile periculoase:

 • „Nu porniți singuri la drum”, spun jandarmii. Asigurați-vă că aveți cel puțin un partener de drumeție. Urșii sînt mai puțin predispuși să se apropie de grupuri mari de oameni.
 • Faceți zgomot – Pe traseele montane, este important să discutați, să cîntați sau să faceți zgomot pentru a alerta animalele sălbatice de prezența voastră. Urșii preferă să evite oamenii și se vor retrage dacă vă aud din timp.
 • „Purtați agățat de rucsac un așa numit Bear Bell – clopoțel împotriva urșilor” – Sunetul constant al clopoțelului va alerta urșii de apropierea voastră, oferindu-le ocazia să se retragă.
 • Evitați traseele pe timp de ceață și ploaie – „Ceața și ploaia cresc riscul unei întîlniri cu ursul”, subliniază jandarmii maramureșeni, deoarece vizibilitatea și capacitatea de a face zgomot sînt reduse. Evitați deplasările pe munte în astfel de condiții.
 • „Împachetați cît mai bine mîncarea în rucsac astfel încît să nu miroasă prea tare” – Folosiți recipiente etanșe pentru a păstra mîncarea.
 • „Nu mîncați în locurile împădurite sau în cele despre care știți că sînt frecventate de urși”
 • Agățați mîncarea departe de cort – „Cînd campați, nu țineți mîncarea în cort. Agăţați recipientul cu mîncare într-un copac la cel puțin 50-100 de m de locul unde v-ați instalat cortul”, ne sfătuiesc jandarmii.
 • Folosiți spray cu piper – Un spray cu piper special conceput pentru urși poate fi un instrument de apărare eficient. Asigurați-vă că știți cum să-l folosiți corect și că este la îndemînă în caz de nevoie.
 • Evitați ursoaicele cu pui – „Ursoaica cu pui este un real pericol, dacă aţi fost atenţionaţi de existenţa ei în traseul dumneavoastră, evitaţi acel traseu;”, precizează Inspectoratul de Jandarmi Maramureș.
 • Faceți zgomot dacă observați un urs la distanță – „dacă observați prezenţa unui urs la mare depărtare, e bine să faceți zgomot iar, dacă aveți petarde, acestea vă vor fi foarte utile”, adaugă jandarmii.
 • Reacționați calm dacă vă întîlniți cu un urs – „Dacă vă treziți cu ursul faţă în faţă, nu vă panicați. Purtați la gît un fluier, ursul este foarte sensibil la zgomot. Dacă nu aveți un fluier, faceți zgomot, țipați, bateți din palme. Retrageți-vă încet, cu ochii la el. Dacă vine spre dumneavoastră, aruncați rucsacul în direcția opusă celei în care o veți lua.”, ne recomandă aceștia.

„Nu uitați că pădurile și munții sînt casa animalelor sălbatice, noi sîntem musafirii. Încercați să evitați animalele în măsura în care este posibil și evitați orice formă de agresiune asupra acestora”, concluzionează Inspectoratul de Jandarmi din Maramureș.

5
1
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?