X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

În unele farmacii nu mai există medicamente care conțin iod

5 mar. 2022,, 17:30   Societate
2729 0

Autoritățile îndeamnă oamenii să nu cumpere, nejustificat, medicamente pe bază de iod. Nivelul radiației este în limitele normei admisibile și nu există pericole, deocamdată. Mai mult, medicii specialiști atenționează că, atunci cînd sînt consumate în avans, aceste preparate pot dăuna organismului.

Oamenii, însă, par să nu țină cont de indicațiile autorităților și au mers, astăzi, în număr mare să cumpere medicamente cu iod. Astăzi, la cîteva farmacii din capitală, am primit același răspuns: medicamente cu iod nu mai sînt nici în depozite.

Cu toate acestea, oamenii par să ignore instrucțiunile autorităților și s-au grăbit masiv să cumpere medicamente cu iod. Unele farmacii din capitală au rămas fără medicamente care conțin iod.

În acest context, medicii atenționează că consumul de iod poate fi dăunător pentru organism, dacă nu este utilizat corespunzător. Mai exact, doza necesară pentru protecție este toxică, dacă o luăm atunci cînd nu e necesar și ne poate afecta, dacă suferim de boli cardiovasculare sau ale glandei tiroide.

„Pentru protecție avem nevoie de 125 pînă la aproape 200 de miligrame, este o doză de mii de ori mai mare decît doza zilnică necesară și este chiar o doză toxică de iod. Dar atunci cînd există pericol ne poate proteja, dar nu un pericol care ar putea fi, ci trebuie să avem dovada că radiațiile sînt confirmate de specialiști. ”


Cu un comunicat referitor la creșterea cererii de medicamente cu Iod a venit, astăzi, și Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale: „În contextul creșterii cererii de medicamente cu iod, Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale informează că instituția monitorizează strict stocurile de medicamente din farmacii și întreprinde eforturi pentru a facilita importul de medicamente ce conțin iod și a asigura piața farmaceutică”.

În contextul evenimentelor, și Agenția Medicamentului a adăugat că administrarea preparatelor cu iod trebuie făcută rațional, adecvat nevoilor clinice și în doze ce corespund cerințelor individuale și pentru o perioadă anumită de timp.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?