X 
Arşiţa stiri: 233
Preşedintele stiri: 4146

În grădina unui gospodar în satul Ratuș crește un bostan de peste 700 de kilograme

8 sep. 11:00   Societate
3 ore in urma 1795 0

Așa ceva a văzut puțină lume! În grădina unui gospodar în satul Ratuș crește un bostan de... peste 700 de kilograme.

Vasile Spînu se ocupă de creșterea dovlecilor mai bine de 15 ani, dar recolta din acest an bate toate recordurile. Gigantul va fi expus la „Bostaniada”, care va avea loc la sfîrșitul lunii. Pînă atunci, bostanul este păzit de toate relele, care pot să i se întîmple.

Ana Neamțu, reporter Jurnal TV: "Acest bostan de vreo 700 de kilograme crește în gospodăria lui Vasile Spînu încă din aprilie. Omul ne-a relatat că a îngrijit bine bostanul, care iată așteaptă să fie dus la un festival de toamnă, în satul Bălăbănesti, unde va atrage privirile și admirația celor curioși."

Vasile Spînu spune că există o metodă de monitorizare și calculare a greutății unui bostan enorm.

Vasile Spînu, agricultor: "Este o formulă. Se măsoară diametrul la bază în capăt și înălțimea lui. Acum el are peste 750 de kilograme, cred că va ajunge și la 800 pana la festival. Eu cred că anul acesta va fi cel mai mare bostan pe care l-am crescut pînă acum și dacă vă uitați are și o culoare foarte frumoasă."


Pentru ca recolta să fie una mare și frumoasă, este nevoie de multă muncă, mărturisește gospodarul din Ratuș.

Vasile Spînu, agricultor: "Eu am semănat în ghiveci mare, la începutul lunii aprilie și deja la începutul lunii mai răsadul era deja bun de plantat. L-am plantat aici în ogradă. Apoi, etapa cea mai importantă, este formarea plantei. Perioada de creștere este luna august. El crește cu peste 200 de kilograme în 24 de ore."

La Festivalul „Bostaniada” fermierul participă cu regularitate. Omul își amintește de prima recoltă, pe care a pus-o pe tarabă.

Vasile Spînu , agricultor: "Nici nu aveam dovleci atunci. Am luat de pe la vecini și am participat. Acolo am văzut că era ca un concurs „Cel mai mare dovleac”. Anul viitor am început să caut semințe și al doilea an am avut un dovleac de 83 de kilograme."

Pasiunea costă, afirmă bărbatul. Semințele sînt aduse de peste ocean, unde asemenea dovleci sînt mulți.

Vasile Spînu, agricultor: "Mult contează semințele. Este un soi atlantic, care se cultivă în Statele Unite. Anul acesta, cea mai scumpă sămînță a costat 70 de dolari, o sămînță".

2
2
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Declarația deputatului PAS Vasile Șoimaru despre o eventuală interzicere a Bisericii Ortodoxe Moldovenești (în cadrul Patriarhiei Moscovei) a provocat o mare rezonanță. Ce biserică, în opinia dumneavoastră, ar trebui să existe în Moldova?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав