Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

În ce raioane este criză acută de procurori

26 dec. 2023,, 09:45   Societate
2294 0

E criză de procurori în Republica Moldova - sînt peste 120 de posturi vacante, cele mai multe dintre ele în teritorii.

Cea mai mare criză de procurori e în procuraturile teritoriale din Ungheni, Cantemir, Anenii Noi, Nisporeni şi Hînceşti. La Procuratura Nisporeni, bunăoară, activează doar şeful instituţiei şi doi procurori. Anual, ei trimit în judecată peste 400 de cauze penale. Teodor Diaconu este unul din cei doi angajaţi.

„În prezent, în procedură am peste 40 de dosare, dar nu numărul contează, dar complexitatea. Sînt cauze cu mulţi participanţi. E greu, dar încercăm să facem faţă”, spune Teodor Diaconu, procuror.

La Nisporeni, lucrurile se complică şi din cauza faptului că aici nu există judecătorie. Din 2017, sediul instanţei se află la Ungheni.

O situaţie similară este şi la Procuratura Hînceşti. Pe masa procurorilor sînt 600 de dosare, iar alte 450 se află pe rol în instanţele de judecată. Aici, în lipsa ofiţerilor de urmărire penală, procurorii sînt nevoiţi să facă şi munca acestora. Oxana Ungureanu gestionează 80 de cauze penale, iar alte 70 le reprezintă în instanţele de judecată.


„Sîntem nevoiţi ca procurori să efectuăm acţiunile de urmărire penală care le efectuează şi ofiţerul de urmărire penală. Din 18-19 funcţii care sînt la Inspectoratul de Poliţie Hînceşti, sînt patru sau cinci ofiţeri de urmărire penală”, spune Oxana Ungureanu, procuror.

Deşi munca s-a dublat, salariile procurorilor nu au fost mărite din anul 2018, notează Noi.md cu referire la tvrmoldova.

„Eu, fiind ca adjunct al procurorului general interimar, zi de zi, primesc plîngeri de la diferite părţi pe cauze penale, de la diferite dosare penale, care zic să se tergiversează”, spune Igor Demciunin, adjunctul procurorului general interimar.

Deşi există peste 100 de locuri vacante de procurori, Consiliul Superior al Procurorilor nu a mai organizat de aproape trei ani un concus pentru ocuparea acestor funcţii. Asta deşi sînt mai mulţi candidaţi.

„Pe proiectele agendei sau pe unele din agendele Consiliului Superior al Procurorilor este aşa un subiect: stabilirea calendarului şi anume pentru concursurile care au fost demarate, să le putem stabili, într-adevăr, pentru fiecare dintre şedinţe. Le luăm la rînd ca să le putem finisa”, spune Angela Motuzoc, preşedintele CSP.

Potrivit Ministerului Justiţiei, în 2024, salariile procurorilor care au promovat evaluarea externă ar putea fi majorate cu 20%.

0
0
0
4
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?