Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4027

În atenția părinților - cadourile pentru profesori sunt „mulțumiri” ilegale

29 mai. 2023,, 11:15   Societate
3955 0

Ultimul sunet va suna în instituțiile din țară peste cîteva zile, lucru care îi face pe o parte dintre părinți să se gîndească la semne de atenție pentru profesori pentru a le exprima recunoștința pentru munca depusă.

Ion Pruteanu, șeful Direcției educație anticorupție la CNA, explică că, potrivit Legii integrității, profesorii, educatorii, cadrele didactice întră în categoria de agent public, iar agenții publici se conformează mai multor măsuri de asigurare a integrității.

Aceeași lege stabilește că pentru a evita manifestările de corupție în activitatea agenților publici, conducătorilor acestora și agenților publici, în cazul dat, al profesorilor, le este interzis să accepte cadouri (bunuri, servicii, favoruri etc.), care sînt destinate personal lor sau familiilor lor, dacă oferirea sau acordarea lor este legată direct sau indirect de desfășurarea activităților lor profesionale.

Tot ce se dăruiește profesorilor sînt cadouri inadmisibile. Cadourile, care sînt solicitate de profesori, sînt considerate mită și aici infracțiune de corupție.

Indiferent de valoarea cadoului, profesorul trebuie să-l refuze. transmite IPN.


Atunci cînd cadoul nu poate fi refuzat, de exemplu i-a fost pus pe masă și profesorul cînd a intrat în clasă l-a găsit, atunci acest cadou inadmisibil trebuie declarat.

Se declară cadoul în instituție, se înregistrează cadoul în registrul cadourilor inadmisibile și, prin demersul directorului instituției, cadoul este transmis către CNA.

Totodată, cadourile de politețe se oferă cu ocazia evenimentelor personale: zi de naștere, sărbători profesionale. Doar că aceste cadouri nu pot fi dăruite de părinți, ci de colegi sau de superiori, de exemplu de către directorul instituției sau de Direcția Educație.

Nu există cadouri simbolice permise pentru profesori, susține Ion Pruteanu.

Totuși, nu se înregistrează cadourile ce reprezintă produse perisabile, diverse obiecte de birotică sau mai exact cele oferite de organizatori la diverse evenimente. Nu se declară cheltuielile oferite de organizatori în cadrul diverselor deplasări.

A fost solicitată și poziția Ministerului Educației față de acest subiect, însă reprezentanții instituției au declarat că răspunsul la solicitarea de presă a IPN transmisă la începutul lunii nu este gata.

5
0
0
0
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?