Eurovision stiri: 497
Transnistria stiri: 1343

Implementarea sistemului de vot prin internet - subiect de discuție în Parlament

23 mai. 2023,, 15:57   Societate
2079 0

​Deputați din Parlamentul Republicii Moldova, membri și funcționari ai Comisiei Electorale Centrale (CEC), experți din Estonia, membrii Grupului de lucru interinstituțional pentru elaborarea și pilotarea Sistemului Informațional de Vot prin Internet au avut un schimb de opinii privind dezvoltarea și implementarea votului prin internet în țara noastră.

În cadrul discuțiilor desfășurate la Parlament, Priit Vinkel, expert e-voting, a prezentat experiența Estoniei în utilizarea votării prin internet și etapele parcurse de autorități, astfel încît numărul alegătorilor care votează prin internet să crească, de la 2% în anul 2005 la peste 50 % în cadrul alegerilor parlamentare din martie 2023.

Totodată, Andrei Korobeinik, deputat în Parlamentul estonian, a vorbit despre riscurile și oportunitățile acestei metode alternative de vot. În special, el a menționat factorii care au determinat implementarea cu succes a votului prin internet în Estonia, și anume: voința politică, transparența procesului și nivelul ridicat de digitalizare a serviciilor guvernamentale.

Participanții la eveniment au remarcat că schimbările care au loc în societate, ne determină să diversificăm metodele de vot, iar modelul estonian în utilizarea tehnologiei de vot prin internet este un bun exemplu care reprezintă un imbold în perfecționarea sistemului electorale din Moldova. Participanții au subliniat că, deși digitalizarea procesului electoral în țara noastră este dezvoltată, pilotarea și implementarea votului prin internet urmează a fi realizată doar după eliminarea tuturor riscurilor, astfel încît această metodă de vot să fie una sigură și accesibilă.

Evenimentul a fost organizat de CEC, cu susținerea Proiectului de Asistență Rapidă pentru Securitate Cibernetică, implementat de Academia de Guvernare Electronică din Estonia.

1
0
0
1
10

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?