X 
Arşiţa stiri: 181
Jocurile Olimpice stiri: 141
Transnistria stiri: 1455

Sfaturi importante pentru părinți

7 iun. 06:30   Societate
3458 0

Odată cu începerea vacanței de vară, riscurile la care sînt expuși copiii lăsați singuri acasă sînt mult mai mari, acestea pot proveni atît de pe stradă, cît și din mediul online și este foarte important ca părinții să convină cu copiii lor asupra unui cuvînt-cod, a cărui rostire în timpul discuției va însemna un semn de alarmă și pericol.

Despre aceasta s-a discutat în cadrul emisiunii „Без галстуков cu Alexandru Stahurschi” de la postul de televiziune N4, la care a participat psihologul Vera Ursu și Svetlana Moisa, coordonatoarea platformei online 12plus.md, dezvoltată de Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC), relatează Noi.md.

Așa cum s-a menționat, de exemplu, părinții și copilul au ales cuvîntul-cod „cartof” în cazul în care copilului i se întîmplă ceva rău și este în pericol.

Într-o astfel de situație, el o poate suna pe mama sau pe tata și poate spune cuvîntul cartof. De exemplu, el poate întreaba dacă mama îi va prăji astăzi un cartofi, așa cum vrea el.

Atunci mama își dă seama că ceva nu este în regulă cu copilul său, că acesta poate fi în pericol, că este cineva cu el care poate controla apelul său. Iar luarea unor astfel de măsuri de siguranță este esențială.


Participantele la emisiune au remarcat că, odată cu începutul vacanței de vară, pe stradă și în curte vor apărea mai mulți copii, inclusiv străini de diferite vîrste, adolescenți, ceea ce poate fi, de asemenea, un pericol pentru un copil.

Dacă acesta obișnuia să comunice, de exemplu, cu unul sau doi prieteni, atunci va exista o comunicare, de exemplu, cu zece copii din curte, dintre care mulți pot fi mai mari, iar copiii ar putea fi expuși diferitor pericole și probleme.

Copilului i se poate oferi ceva, poate fi chemat undeva sau cineva ar putea să se ceară să meargă la el acasă, iar copiii pot să nu știe cum să spună cuvîntul „nu”. Acesta este, de asemenea, motivul pentru care este atît de important pentru ei să fie în contact cu părinții lor și să le semnaleze cu un cuvînt de cod că ceva nu este în regulă, că ar putea fi în pericol etc.

Acest lucru este deosebit de important acum, vara, cînd mulți copii sînt lăsați singuri acasă, nesupravegheați.

2
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав