Transnistria stiri: 1327
Eurovision stiri: 494

Igor Boțan: "Oamenii care nu se interesează de politică sînt un teren fertil pentru manipulare"

24 oct. 2023,, 04:30   Societate
1777 0

Tehnologiile de manipulare sînt deosebit de periculoase dacă sînt folosite împotriva persoanelor care nu se interesează deloc de politică, deoarece permit crearea unor segmente de conducere foarte puternice pentru alegerile potrivite.

O astfel de opinie a exprimat politologul Igor Boțan, în cadrul emisiunii "Без галстуков" cu Alexandr Stahurschi pe canalul TV N4, relatează Noi.md .
El a fost de acord cu opinia că o adevărată democrație și libertate de alegere pot fi doar într-o societate în care omul are deja o anumită bunăstare.

"Știm cum s-a dezvoltat istoric procesul electoral. Au existat diferite calificări, de avere, vîrstă și așa mai departe. Iar acum am ajuns la faptul că toți au drepturi egale la vot și, prin urmare, există o mare problemă, deoarece votul unei persoane care înțelege cele mai mici detalii ale procesului social este egal cu cel al unei persoane care nu se interesează deloc de politică. Dar au o voce egală. Știi la ce duce acest lucru? La faptul că se dezvoltă tehnologiile de manipulare", a remarcat politologul.

"Ați dat tuturor cetățenilor dreptul egal la vot, iar apoi în arenă intră specialiștii în manipulare. Pentru că unei persoane care cunoaște în detaliu procesele sociale poți să-i spui minciuni, dar acest lucru nu va funcționa. Dar cei care au același drept de vot, dar nu se interesează de politică, sînt un teren atît de fertil pentru manipulare", a continuat politologul.

Potrivit lui, drept urmare, avem fenomenul de eroziune a democrației.

"Democrația nu funcționează. Desigur, democrația nu va funcționa, deoarece se dezvoltă tehnologiile care permit a manipula atît de bine, inclusiv cetățenii cu diferite niveluri de educație, înțelegere a procesului, de a face așa niște segmente controlate foarte puternice care pot fi direcționate, iar la secția de votare ei vor vota așa cum este avantajos. Aceasta este o mare problemă. Dar cum poate fi rezolvată? Și aceasta este partea opusă a mass-media și a tehnologiilor informaționale. Aceasta este o mare problemă", a subliniat Igor Boțan.

5
0
0
1
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?