Eurovision stiri: 497
Transnistria stiri: 1343

Ian Feldman:"În Moldova există discriminare pe criterii lingvistice"

5 aug. 2023,, 11:15   Societate
2816 0

În Moldova, există discriminare pe criterii lingvistice, dar statul de cele mai multe ori nu reacționează la astfel de probleme, nu le ia în serios și preferă să tacă.

Despre acest lucru a declarat președintele Consiliului pentru egalitate, Ian Feldman, vorbind în cadrul emisiunii "PULS cu Ludmila Belcencova" pe canalul Orizont TV, relatează Noi.md.

Referindu-se la recentul scandal legat de declarațiile medicului Spitalului Clinic Republican, Eduard Cernolev, care îi reproșează grosolan unei paciente că nu cunoaște limba de stat, vorbește cu cuvinte urîte despre limba rusă și despre ruși, Ian Feldman a precizat că Consiliul pentru egalitate a primit pentru examinare o serie de plîngeri la acest caz de la un număr mare de persoane.

"Cred că sînt aproximativ cinci plîngeri pe acest caz. Avem o plîngere, inclusiv din partea președintelui uneia dintre comisiile parlamentare și a altor deputați", a spus președintele Consiliului pentru Egalitate. În același timp, el a menționat că nu poate vorbi acum despre incident, pentru că altfel ar trebui să se recuze mai tîrziu și nu va putea participa la examinarea acestui caz.

Ian Feldman a spus că, în afară de esența problemei, există mai multe probleme pe care Consiliul pentru Egalitate va trebui să le rezolve.


"În primul rând, este vorba de așa-numita jurisdicție. Cineva spune, de exemplu, că aceasta este o infracțiune. Dacă aceasta este o infracțiune, atunci de aceasta ar trebui să se ocupe procuratura. Dacă aceasta este o încălcare a legii, atunci aceasta este o altă întrebare. Care lege? Adică trebuie să clarificăm. Pentru că o persoană nu poate fi judecată de două ori pentru același lucru. Dacă vorbește Consiliul pentru discriminare, atunci nu este cazul procuraturii. Dacă vorbește procuratura, atunci nu este treaba noastră", a spus președintele Consiliului pentru Egalitate.

De asemenea, el a atras atenția asupra faptului că, potrivit legii, plîngerile individuale sînt examinate cu acordul victimei.

"De aceea, le-am cerut acelor persoane care au fost direct implicate în acest incident să ne scrie o plîngere, vrem să auzim participanții direcți, pentru că cineva spune că videoclipul a fost incomplet, cineva spune că este complet. Dar asta nu contează. Trebuie să luăm în considerare aspectul legat de victima discriminării, pentru a vedea dacă există consimțămîntul participanților direcți, deoarece videoclipul a fost filmat de o persoană terță, și nu de pacienta cu care a vorbit acest medic. Înțelegem acest lucru din context. Adică exista tot felul de greutăți. Și Consiliul ar trebui să clarifice toate acestea", a spus Ian Feldman.

Potrivit lui, organele procuraturii au posibilitatea de a rezolva singure acest caz, deoarece și ele au primit plîngeri din partea deputaților, care au trimis o copie a acestor plîngeri Consiliului pentru Egalitate.

"Trebuie să vedem dacă există vreo reacție. Există o reacție a procuraturii, nu există nicio reacție. Pentru că repet că același caz nu poate fi investigat în paralel de cinci instanțe diferite", a subliniat președintele Consiliului pentru Egalitate.

El a menționat că, în general, în Republica Moldova există discriminare pe criterii lingvistice, discriminarea drepturilor persoanelor care vorbesc în toate limbile în Republica Moldova: rusă, de stat, găgăuză, ucraineană, în contexte diferite. Avem norme de protecție, dar întrebarea este cum sînt aplicate și cum reacționează statul la astfel de probleme. Și aici nu putem să nu fim de acord că statul de cele mai multe ori nu reacționează la astfel de probleme, nu le ia în serios și preferă să tacă", a spus Ian Feldman.

18
2
0
3
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?