X 
Transnistria stiri: 1421
Eurovision stiri: 504

Ian Feldman: "În lupta împotriva discriminării, un rol important joacă educația"

17 aug. 2023,, 08:00   Societate
2532 0

Discriminarea în lume nu poate fi eliminată în totalitate și ca fenomen ea va exista întotdeauna.

O astfel de opinie a exprimat președintele Consiliului pentru Egalitate, Ian Feldman, în cadrul emisiunii "Без галстуков" (Fără cravată) cu Alexandr Stahurschi pe canalul N4, relatează Noi.md.

El a menționat că organizația condusă de el, care de 10 ani protejează egalitatea și justiția, a făcut destul de multe progrese în lupta împotriva discriminării.

"Asta nu înseamnă că am rezolvat toate problemele. Aceasta este o muncă permanentă. Dar cred că am progresat destul de mult", a spus Ian Feldman.

În același timp, el nu crede că discriminarea poate fi eliminată în totalitate.

"Cred că nu, și nu pentru că oamenii sînt atît de răi sau nu este posibil niciodată. Doar că întotdeauna apare cîte o nuanță, mai ales că există tot felul de detalii legislative care nu pot fi prevăzute pînă cînd cineva nu se confruntă cu acest lucru și își dă seama că aceasta este o problemă. Prin urmare, discriminarea, ca fenomen, va exista întotdeauna și vor exista oameni care tratează pe cineva mai rău, pe cineva mai bine, din diferite motive. Dar și ca sisem noi o reglemenăm din ce în ce mai bine, dar oricum cineva se va pomeni într-o situație neplăcută", a spus Ian Feldman.


În opinia sa, în societatea modernă, în lupta împotriva discriminării educația joacă cel mai important rol.

"Pentru că tot ceea ce eu vorbesc, sensibilitatea la toate aceste probleme, poate și trebuie să se dezvolte, începînd de la grădiniță. Trebuie să înțelegem că există și alții, există oameni care nu sînt ca dvs., care au propriile situații, propriile nevoi speciale, propriile dificultăți speciale, iar aceste probleme trebuie luate în considerare, trebuie să-i tratăm pe toți la fel atunci cînd oamenii se află în aceeași situație și să-i tratăm oamenii diferențiat atunci când oamenii nu se află în aceeași situație", a spus președintele Consiliului pentru Egalitate.

El crede, de asemenea, că este foarte ușor să lupți împotriva discriminării în viața de zi cu zi, pentru aceasta trebuie să ai suficientă empatie pentru a te pune în locul celuilalt.

Ian Feldman a menționat că, înainte de a spune ceva, de a face ceva sau a-ți exprima părerea, trebuie doar să încerci să te pui în locul celeilalte persoane care ți se plînge sau îți spune ceva și să simți ceea ce simte ea, iar acest lucru va rezolva 99% din problemele cu discriminarea.

"Pentru că atunci cînd spui: aveți nevoie atît de multe, dar, ce, atîta nu vă ajunge? De ce aveți nevoie de asta? Statul va cheltui o mulțime de bani", atunci pur și simplu închide ochii și imaginează-ți în locul acestei persoane. Imaginează-ți că vorbești această limbă, ești de această naționalitate, această religie, acest gen în acest moment, că ai probleme cu deplasarea, că alimentezi la piept copilul, iar angajatorul nu vrea să-ți ofere un program ca să poți stoarce laptele la un momen dat. Toate cele 99 la sută din aceste probleme, cu excepția unor nuanțe legislative complicate, pot fi rezolvate simplu", a spus președintele Consiliului pentru Egalitate.

"Ai închis ochii și ți-ai imaginat că ești această persoană. Ești mama care trebuie să stoarcă lapte la fiecare două ore și nu ai voie să o faci. Sau ești persoana care vorbește o anumită limbă, iar cu ine nu vor să vorbească din această cauză. Sau ai religia ta, convingerile tale, dar nu ți se oferă posibilitatea de a le practica și așa mai departe, fie ești umilit din oricare dintre aceste motive. Și toate acestea pot fi rezolvate foarte simplu. Este nevoie doar de un pic de empatie. Un mic efort de a te pune în locul altei persoane și de a simți ceea ce simte ea în acest moment. Și 99% din probleme se rezolvată automat", a spus Ian Feldman.

7
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?