X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Care sînt cele mai frecvente tipuri de discriminare în Moldova

6 aug. 2023,, 14:00   Societate
2987 0

De cele mai multe ori, cetățenii moldoveni sînt discriminați în baza oportunităților limitate, a genului, precum și a apartenenței lingvistice.

Despre acest lucru a declarat președintele Consiliului pentru egalitate, Ian Feldman, vorbind în cadrul emisiunii "PULS cu Ludmila Belcencova" pe canalul Orizont TV, relatează Noi.md.

Potrivit lui, acest lucru este demonstrat de statisticile deținute de Consiliul pentru Egalitate.

"În același timp, în prezent pe primul loc se află discriminarea bazată pe criteriul oportunităților limitate. Pe locul doi se află discriminarea de gen, în principal este vorba despre hărțuirea femeilor, diverse tipuri de publicitate sexistă. Iar discriminarea în baza apartenenței lingvistice se află pe locul trei, deși anul trecut a fost pe primul loc", a spus Jan Feldman.

Potrivit lui, discriminarea privește nu neapărat limba rusă, deoarece există plîngeri privind încălcarea limbii de stat, limbii găgăuze.


"Am luat o decizie, de exemplu, în baza faptului că un polițist din Taraclia nu a putut întocmi un protocol în limba de stat. Iar astfel de cazuri se întîmplă. Țara noastră este multinațională", a declarat președintele Consiliului pentru Egalitate.

El a amintit că la fiecare 2-3 ani în Republica Moldova se efectuează studii privind distanța socială, pe tema cum oamenii percep diferite minorități sau grupuri vulnerabile.

Ian Feldman a spus că, potrivit cercetărilor, mai apropiați oamenii îi percep pe cei care nu vorbesc limba de stat și pe ruși, dar păstrează cea mai mare distanță socială față de foștii deținuți sau în raport cu reprezentanții comunității LGBT.

"În ceea ce privește persoanele care vorbesc limba rusă și nu vorbesc limba de stat, avem cea mai mică distanță socială. Ce înseamnă asta? În popor, problemele lingvistice ale oamenilor nu sînt la fel de mari ca atunci cînd acestea au legătură cu politicienii, politicq sau reacția statului", a spus președintele Consiliului pentru Egalitate.

Potrivit acestuia, în legătură cu limba rusă, de cele mai multe ori se constată plîngeri privind restricționarea accesului la justiție în această limbă.
"Consiliul pentru Egalitate consideră că documentele pe care un cetățean le prezintă în instanță, dacă există documente în limba rusă, acestea ar trebui acceptate. Iar instanțele refuză și solicită treduceri", a spus Ian Feldman.

El a solicitat deputaților Parlamentului să introducă anumite ajustări la legislație, astfel încît o persoană să poată depune documente în instanță și în limba rusă. Președintele Consiliului pentru Egalitate se declară și pentru faptul ca și politicienii să se abțină de la declarații care nu fac decît să contribuie și mai mult la divizarea etnică.

17
0
0
0
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?