X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 505

Funcționarii publici riscă să-și piardă concediul anual

24 ian. 08:13   Societate
4791 0

Funcționarii publici riscă să-și piardă concediul anual dacă nu vor folosi aceste zile timp de doi ani. Acest lucru este prevăzut de un proiect de lege supus consultărilor publice. Totodată, concediile care nu au fost folosite de cetățeni pînă în 2024 vor putea fi recuperate în următorii șase ani, iar începînd cu 2030 vor fi anulate.

Autoritățile spun că, astfel, vor să instituie un mecanism de descurajare a acumulării concediilor nefolosite, în timp ce Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) consideră că acest lucru ar afecta dreptul la concediul anual de odihnă, notează noi.md cu referire la moldova1.

„Dacă ajungem la sfîrșitul acestor doi ani de zile și nu am utilizat acea restanță, norma ne spune că concediul respectiv se va considera stins și respectiv salariatul nu va mai avea dreptul la acea perioadă de concediu și dreptul la indemnizație pe perioada acelui concediu”, afirmă șeful Departamentului juridic al CNSM, Eugen Covrig.

Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova a solicitat excluderea acestei propuneri din proiect pentru că ar putea afecta dreptul la concediul de odihnă anual.

„Noi am argumentat și în primul aviz și în al doilea că motivul real prin care se acumulează aceste restanțe la utilizarea concedilor nu ține de salariat, ține de angajator, în primul rînd, pentru că nu face o planificare corectă a concediilor la sfîrșit de an, așa cum ne îndrumă Codul Muncii astăzi”, menționează Eugen Covrig.


Oamenii cu care am discutat spun că merg periodic în concediu și nu susțin proiectul supus consultărilor.

„Ultima dată am fost în concediu aproximativ în decembrie, două săptămîni. Ar fi bine să nu fie anulate, dar să promoveze și să forțeze oamenii să se ducă în concediu, decît să fie anulată.”;

„Nu cred că este normal, ar trebui ca fiecare persoană să beneficieze de aceste zile pentru concediu.”;

„Eu am văzut știrile despre proiectul dat de lege. La mine la lucru unde activez eu se practică de a lua concediu în termen, timp de un an toți își realizează concediile și nu e o problemă, ce ține de asta poate în alt domeniu pot să apară abateri la legea dată.”

Purtătorul de cuvînt al Guvernului, Daniel Vodă, a precizat pentru Moldova 1 că Guvernul propune ca zilele nefolosite să fie utilizate în baza unui grafic stabilit de angajator și salariat.

„Cancelaria de Stat a inițiat evidența modului de acordare a zilelor de concediu de odihnă anual, inclusiv urmare a constatărilor Curții de Conturi, care a specificat în rapoartele de audit problema acumulării masive a zilelor de concediu anual de odihnă nefolosit de către funcționarii publici. Această normă care se propune în dezbateri publice și oricine poate contribui este propusă spre consultări, iar soluția pe care o propune Executivul este ca zilele de concediu nefolosite pînă la această etapă să fie utilizate în baza unui grafic stabilit între angajator și angajat, de comun acord”, afirmă Daniel Vodă.

Numărul zilelor neutilizate din concediul anual au adus și o povară financiară. În prezent, sînt peste 880 de mii de zile de concediu nefolosite, cu un impact financiar evaluat la peste 400 de milioane de lei, și vizează circa 23 de mii de funcționari.

1
0
0
0
9

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?