COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Fostul director SIS va fi judecat pentru expulzarea profesorilor turci în regim secret

Fostul director SIS va fi judecat pentru expulzarea profesorilor turci în regim secret

În instanța de judecată, dosarul privind expulzarea ilegală a profesorilor turci de la Liceul Orizont din Moldova va fi examinat "după o procedură secretă". Despre aceasta ediție a anunțat Procuratura Generală pentru Newsmaker.

Inculpat în dosar este fostul șef al Serviciului de informații și securitate (SIS), Vasile Botnari. Procurorii refuză să numească chiar și zilele desfășurării ședințelor de judecată.

Ședința preliminară în dosarul expulzării profesorilor turci, singurul inculpat al căruia este fostul director SIS, Vasile Botnari, a avut loc pe 12 februarie. După cum a aflat NM, în cadrul acesteia, procurorul Victor Plugaru a insistat ca dosarul să fie examinat "după procedura secretă".


După cum a explicat Plugaru pentru NM, toate investigațiile au reprezentat "informații secrete", de aceea și cazul este examinat în "regim secret". Plugaru nu a răspuns la întrebarea corespondentului NM cu privire la data în care va avea loc următoarea ședință și a mi menționat că nici în judecată nu vom putea obține această informație.

Șeful Centrului Resurse Juridice, Vladislav Gribincea, în cadrul unei discuții cu NM, a menționat că dosarele pot fi examinate în acest regim, dacă este vorba de "secret de stat". În același timp, Gribincea a subliniat că "în cazul acestui dosar, demult toată lumea știe totul".

Menționăm că în timpul interviului pentru funcția de procuror general, Alexandr Stoianoglo a declarat că este împotriva faptului că cazurile de rezonanță publică să fie examinate în regim închis.

Într-o discuție cu NM, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a menționat că "într-adevăr, este împotriva examinării în regim închis a cazurilor de rezonanță publică".

Cu toate acestea, el a menționat că decizia finală, cu privire la modul de desfășurare a audierii, este luată de instanța de judecată. Stoianoglo a mai spus că în dosarul expulzării profesorilor turci figurează informația "care este protejată de stat". Procurorul General a explicat că aceasta se referă la "probleme privind lupta împotriva terorismului și activitatea subdiviziunilor speciale, activitatea cărora nu este divulgată", inclusiv de persoanele care au lucrat sub acoperire.

El a menționat că în dosar este vorba nu doar despre "soarta acestor oameni", ci și despre "volumul probelor" care trebuie prezentate în instanță.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load