Transnistria stiri: 1327
Eurovision stiri: 494

Fost ministru: Finanțarea bazată pe costul standard per elev - dăunătoare pentru școli

19 aug. 2023,, 13:30   Societate
4958 0

Principiul de finanțare a instituțiilor publice de învățămînt în baza costului standard per elev s-a dovedit a fi dăunător pentru școlile din Republica Moldova, această abrodarea trebuie revizuită.

Oopinia aparține fostului ministru al Educației, Culturii și Cercetări, Corneliu Popovici.

"Acest model de finanțare s-a dovedit a fi dăunător, toxic și nepotrivit pentru situația actuală din țară. Într-adevăr, implementarea acestui principiu a avut consecințe negative semnificative, incluzînd închiderea unui număr semnificativ de școli în întreaga țară. Chiar dacă inițial acest principiu poate părea eficient în privința distribuirii resurselor financiare, el nu a reușit să țină cont de particularitățile și nevoile specifice ale diferitelor zone și comunități din Moldova. Astfel, instituțiile de învățămînt mai mici sau aflate în zone mai izolate au fost puternic afectate, ceea ce a dus la închiderea lor treptată. Acest lucru a condus la degradarea accesului la educație pentru mulți elevi și a avut un impact negativ asupra calității procesului de învățămînt.

Prin promovarea unei finanțări bazate pe costul standard per elev, Moldova a ignorat aspectele specifice ale dezvoltării regionale, resursele disponibile și nevoile educaționale ale diferitelor comunități. Această abordare rigidă nu a permis flexibilitatea necesară pentru a face față provocărilor complexe și pentru a susține dezvoltarea durabilă a sistemului de învățămînt", a explicat Corneliu Popovici.

În opinia lui, este esențial să se revizuiască această abordare de finanțare și să se dezvolte un model mai echitabil și adaptabil la realitățile actuale ale Moldovei.


"Educația este o componentă crucială pentru dezvoltarea oricărei societăți și, prin urmare, finanțarea instituțiilor de învățămînt ar trebui să fie proiectată în așa fel încît să asigure oportunități egale de învățare pentru toți elevii, indiferent de locația lor geografică", mai spune fostul ministru.

Anterior, Popovici a numit periculoasă și inițiativa privind finanțarea grădinițelor pe baza costului standard per copil.

8
1
0
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?