Eurovision stiri: 497
Transnistria stiri: 1342

Forța Fermierilor cere demararea imediată a unui dialog eficient cu Guvernarea

12 feb. 10:27   Societate
1483 0

Forța Fermierilor cere demararea imediată a unui dialog eficient din partea Guvernului și Parlamentului cu fermierii, care protestează, și identificarea urgentă cu suportul partenerilor externi ajutorului financiar de cel puțin 400 mln lei pentru alocarea promptă a compensațiilor agricultorilor micro, mici și mijlocii, cel mai mult afectați de crizele din ultimii doi ani, ca plăți directe per hectar de porumb și floare soarelui, cultivate în 2023.

Solicitarea a fost făcută în contextul amplelor proteste care au loc astăzi pe întreg teritoriul țării.

”În contextul protestelor fermierilor disperați și decapitalizați, care durează deja 5 zile și se extind geografic, organizația noastră este nedumerită de ce Guvernul nu inițiază dialog cu agricultorii-protestatari. Vedem evenimentele în toata Europa și remarcăm că imediat după izbucnirea protestelor producătorilor agricoli, autoritățile s-au așezat cu cei, care hrănesc țara, la masa de negocieri și au identificat soluții.

Totodată, menționăm că recent Uniune Europeană a dispus alocarea 10 mln euro pentru sectorul agricol al Republicii Moldova. Este jumătate din suma minimală, demult solicitată de asociația Forța Fermierilor pentru salvarea fermierilor micro, mici și mijlocii. Este absolut evident că fără sprijinul de stat marea majoritatea agricultorilor nu pot efectua în primăvară lucrările agricole cu respectarea nivelul minimal tehnologic, mai ales în condițiile cănd livrarea motorinei române întărzie nepermis de mult. Situația niciodată nu a fost așa de dificilă în sectorul agrar și criza 2022-2024 poate distruge mii de producători agricoli și zeci de localități rurale.

În aceasta situația critică asociația Forța Fermierilor cere demararea imediată a unui dialog eficient din partea Guvernului și Parlamentului cu fermierii, care protestează, și identificarea urgentă cu suportul partenerilor externi ajutorului financiar de cel puțin 400 mln lei pentru alocarea promptă a compensațiilor agricultorilor micro, mici și mijlocii, cel mai mult afectați de crizele din ultimii doi ani, ca plăți directe per hectar de porumb și floare soarelui, cultivate în 2023”, se arată într-o notă de presă.


Reamintim că astăzi mai mulți fermieri din diferite colțuri ale țării au anunțat că vor ieși la proteste.

1. Fermierii din mai multe raioane din Sudul Moldovei vin la Vama Leușeni începând cu orele 11.00.

2. Agricultorii din raionul Rezina începând cu orele 11.000 iesă la traseu Orhei -Rezina lăngă satul Bușăuca.

3. Fermierii din raionul Fălești începând cu orele 10.00 iesă la centura or. Fălești, lăngă magazinul Supraten.

4. Agricultorii din raionul Telenești rămân la intersecția drumului Chișinău - Bălți și Chișinău - Soroca 5. Fermierii din raionul Criuleni rămân lăngă postul vamal intern la drumul Chișinău - Dubăsari.

Nu excludem că sunt și alte locuri de manifestații ale producătorilor agricoli, despre care noi deocamdată nu am fost informați”, se arată într-o notă de presă a Asociației Forța Fermierilor.

6
0
0
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?