Fermierii: "Vom protesta pînă Guvernul ne va accepta revendicările"

9 iun. 10:04   Societate
2487 0

Fermierii au ieșit la proteste și astăzi. Aceștia spun că sînt în prag de faliment și vor continua să protesteze pînă cînd Guvernul nu le va revendica cererile.

Potrivit agricultorilor, sute de angajați de mîine vor rămîne fără salarii, din cauza situației create.

Fermierii din raioanele Ungheni și Fălești și-au adus tractoarele în preajma trecerii de frontieră din Sculeni. Peste 60 de unități de tehnică agricolă au staționat pe marginea drumului în semn de protest, față de situația creată pe piața cerealelor din țară.

„Am 350 de tone de porumb de anul trecut și mă gîndeam că voi face un ban. Costul lui este de 4 lei 60 de bani, conform cheltuielilor efectuate de anul trecut, acum am vorbit la telefon dau 2 lei și 90 de bani, dar strict trebuie să fie cu umiditatea 14, dacă e 15 deja începe negocierile de preț și în așa situație ne-am pomenit azi”, spune Mihail Romanciuc, fermier din satul Horești, Fălești.

Potrivit fermierilor, în prezent, comercianții oferă un preț de doar 2 lei și 50 de bani pentru un kilogram de grîu, pe cînd costul producției este de peste 3 lei. În această situație mulți spun că nu mai au pe ce plăti impozitele și salariile la angajați, transmite Noi.md cu referire la tvn.


Fermierii spun că vor continua protestele pînă cînd solicitările lor nu vor fi revendicate de Guvern.

„Noi nu vom ceda oricum, stăm pe poziții pașnici pînă cînd nu vom vedea o reacție, altă soluție nu avem”, spune Dumitru Frasin, fermier din Florițoaia Veche, Ungheni.

Astfel de acțiuni de protest s-au desfășurat în toată țara. Fermierii moldoveni și-au scos tractoarele pe traseele Hîncești-Leova, OrheiRezina și Bălți-Orhei, dar și în centrul și sudul țării unde aceștia au blocat chiar și traseele.

După discuțiile cu premierul Dorin Recean, fermierii au rămas nemulțumiți și au ielșit cu tehnica pe trasee.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a spus că înțelege că fermierii au anumite probleme, dar autoritățile nu pot închide țara pentru Ucraina.

12
0
0
3
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?