X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3998

Femeile curajoase ale Moldovei: Cîte dintre ele s-au înrolat în Armata Națională

7 feb. 10:30   Societate
1887 0

Armata Națională este formată în proporție de 77% bărbați și 23 la sută - femei. În prezent, doar 2% dintre femeile din Armata Republicii Moldova dețin funcții de conducere.

Informația a fost comunicată de președintele Asociației Femeilor din Armata Națională, Elena Țarălungă, transmite Noi.md cu referire la jurnal.md.

Printre aceste femei lider este și Ana-Maria Șerban, o tînără de 22 de ani, care este comandant de pluton.

Ana-Maria Șerban o tînără de 22 de ani, care este comandant, instruiește 17 soldați din plutonul de care este responsabilă, dar uneori, cînd lipsesc alți comandanți, instruiește pînă la 50 de soldați. Ea este cea care le arată cum se folosesc armele, dar le transmite subalternilor și cunoștințele teoretice necesare.

„Cum ar fi instrucția de front asta este baza. Cursul de integrare se bazează pe instrucția de front. După asta, tactica militară, tot ce ține de armament, cum să se folosească de armament, cum să-l întrețină, caracteristicile armamentului, tot ce e legat de armată" , relatează comandantul.


Decizia de a urma o carieră militară a fost una spontană, povestește tînăra. Cu toate acestea, a îndrăgit domeniul, iar acum se bucură de un succes remarcabil. Este comandant de pluton de jumătate de an. A preluat această funcție imediat după absolvirea Academiei Militare a Forțelor Armate „Alexandru cel Bun”. Nu este mereu ușor, recunoaște tînăra. Unii bărbați acceptă mai greu să execute ordinele date de o femeie, ne-a mărturisit Ana Maria.

„De la început a fost destul de greu, pentru că sunt persoane care nu acceptă ca să le comande o femeie. A fost destul de greu cu ei pînă cînd a fost un moment cînd au înțeles că și doamna are o prioritate, și ea poate să comande, și ea poate să fie un lider în armată, și are aceleași drepturi, dar și aceleași obligațiuni ca și bărbații în armată."

Ana-Maria spune că are două laturi ale personalității - una dură și perfecționistă la muncă, iar a doua e plină de feminitate acasă. Tînăra zice că a învățat să le îmbine perfect.

În prezent, doar 2% dintre femeile din armata Republicii Moldova dețin funcții de conducere, susține președintele Asociației Femeilor din Armata Națională, Elena Țarălungă. „Dacă vorbim despre femeile militare, atunci avem 22,8% femei. Dacă ne referim la ce procentaj sînt femeile în poziție de lider, atunci vedem că procentajul, pînă în prezent, este unul foarte mic. Avem doar 2% femei și avem de lucrat astfel încît aceste procente să se schimbe în timp."

Faptul că, începînd cu anul acesta, femeile din Armata Națională pleacă în misiuni internaționale de menținere a păcii este rezultatul unui proces, care a început încă în 2015.

6
2
0
1
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?