Transnistria stiri: 1346
Eurovision stiri: 498

Este influențat concediul de îngrijire a copilului de opțiunea de achitare a indemnizației lunare alese?

29 sep. 2023,, 14:06 (reactualizat 30 sep. 2023,, 08:44)   Societate
5015 0

Concediul pentru îngrijirea copilului se acordă pînă la împlinirea vîrstei de trei ani a copilului, unuia dintre părinți, bunici, tutorelului sau altor rude care se ocupă de creșterea copilului, dacă sînt persoane asigurate şi întrunesc condiţiile de realizare a stagiului de cotizare, prevăzute de legislație.

În perioada concediului de îngrijire a copilului, părintele/îngrijitorul se poate angaja sau își poate relua activitatea de muncă, cu menținerea indemnizației de creștere a copilului, dacă beneficiarii sînt mama sau tatăl copilului. În cazul în care indemnizația a fost acordată bunicii, tutorelui, achitarea sa se suspendă și se stabilește, la cerere, unei alte persoane eligibile.

Indemnizația se achită în funcție de preferințele părintelui, conform uneia dintre următoarele opțiuni:

  • în mărime de 60% din venit pentru primele 12 luni de la data acordării concediului pentru îngrijirea copilului și de 30% din venit pentru următoarele 12 luni;
  • în mărime de 30% din venit de la data acordării concediului pentru îngrijirea copilului și pînă la împlinirea vîrstei de 3 ani a acestuia.

Din data de 1 septembrie 2022, este valabilă o nouă opțiune de acordare a dreptului la indemnizația lunară pentru creșterea copilului – achitarea a 90% din venit pentru o perioadă de 12 luni din data acordării concediului de îngrijire a copilului.

Opțiunea solicitată inițial pentru stabilirea indemnizației pentru creșterea copilului nu poate fi modificată ulterior. În cazul concediului pentru îngrijirea copilului folosit de părinți în fracțiuni, primele 12 luni ale concediului se calculează de la solicitarea inițială a concediului respectiv pentru acest copil.


Solicitarea concediului pentru îngrijirea copilului pînă la împlinirea vîrstei de 3 ani se face prin depunerea unei cereri la angajator. La fel, indemnizația de creștere a copilului, se stabilește în baza unei cereri depuse la casa teritorială de la locul de domiciliu al solicitantului ori al soţului/soţiei sau în mod electronic, pe portalul guvernamental unic al serviciilor publice (www.servicii.gov.md) sau pe pagina-web a Casei Naţionale (www.cnas.gov.md).

Persoanele asigurate, cît și cele neasigurate, beneficiază și de o indemnizație lunară pentru îngrijirea copilului pînă la vîrsta de doi ani, a cărei mărime constituie 1000 lei.

1
0
1
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?