Transnistria stiri: 1402
Preşedintele stiri: 4055

Dragalin a examinat o posibilă legătură dintre fostul membru CSP Andrei Roșca și ex-deputatul fugar Ilan Șor

16 apr. 11:00   Societate
3194 0

Soția fostului membru al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) Andrei Roșca a fost angajată, în perioada 2014-2021, a companiei Avia Invest SRL, afiliată fostului deputat fugar Ilan Șor.

În plus, aceasta ar fi desemnat 2,8% din venitul său către Fundația Miron Shor, fapt care ar denota, în viziunea organului de urmărire penală, o susținere personală a lui Ilan Șor, „și nu doar o atitudine detașată de serviciu în cadrul companiei Avia Invest SRL”.

Astfel, unul dintre motivele luate în calcul de șefa Procuraturii Anticorupție Veronica Dragalin, „care i-ar fi putut influența pe Olesea Vîrlan și Andrei Roșca să acționeze” pentru vicierea concursului pentru funcția de procuror general, a fost inclusiv potențiale legături cu persoane cu interese în sabotarea concursului, „în alte cuvinte, în interesele unui grup criminal organizat”, se arată în ordonanța de a refuza începerea urmăririi penale și clasare a procesului penal, publicată de TV8.

Examinînd traversările de frontieră ale lui Andrei Roșca, Dragalin a constat că la 26 noiembrie 2023, acesta a zburat la Dubai, Emiratele Arabe Unite, folosind un act de identitate (pașaport român) și s-a întors la Chișinău la 1 decembrie 2023 cu un alt act de identitate (buletin de identitate român).

„Din informație diseminată public de către poliție în mass-media, autoritățile Republicii Moldova au fost informate că tot la 26 noiembrie 2023, Ilan Șor a părăsit teritoriul Israelului spre o destinație nedeterminată. Autoritățile Republicii Moldova au fost informate că Ilan Șor a părăsit statul Israel din nou la 7 ianuarie 2024 cu destinația în alt oraș în Emiratele Arabe Unite, Abu Dhabi”, se arată în ordonanța emisă de procuroră.


Fiind întrebat în cadrul audierii despre motivul acestei călătorii în Emiratele Arabe Unite în noiembrie 2023, Andrei Roșca a susținut că a călătorit cu o persoană să sărbătorească o zi de naștere.

„Dat fiind faptul că această terță persoană este afiliată politic, fiind anterior candidat la alegerile Parlamentare din iulie 2021 (nu din partea Partidului Politic Șor, dar un alt partid), există careva suspiciune că vizita lui Andrei Roșca în Dubai avea ca scop întîlnirea cu persoane politice, inclusiv potențial Ilan Șor, care poate călători în destinații limitate fiind anunțat în căutare de către Interpol și care a ales un oraș în Emiratele Arabe Unite ca destinație în timp recent.

Vizita lui Andrei Roșca la Dubai din 26 noiembrie 2023 a avut loc cînd actualul concurs pentru funcția de procuror general era în derulare și cînd Andrei Roșca încă deținea funcția de membru CSP.

Cu toate acestea, nu au fost acumulate suficiente probe în cadrul procesului penal pentru a stabili o legătură directă între Andrei Roșca și Ilan Șor și nu a fost stabilit că Olesea Vîrlan cunoștea despre aceste potențiale legături cu un grup criminal organizat.

Astfel, procurorul constată o lipsă de probe care denotă că abuzul de putere a fost comis în interesul sau în favoarea unui grup criminal organizat, în baza art. 327 alin. (3) Cod penal”, se arată în document.

7
8
1
3
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?