Transnistria stiri: 1391
Preşedintele stiri: 4027

Dosarul "Laundromat": Procuratura i-a confiscat lui Platon peste 268 de milioane de lei

28 iun. 2022,, 09:50   Societate
3361 0

Procuratura Anticorupție informează că la 24 iunie s-a dispus punerea sub sechestru a mijloacelor financiare în sumă de 268 054 638,19 lei, deținute atît cu drept de proprietate, cît și prin intermediul terților, de către Veaceslav Platon, în cauza penală denumită generic „Laundromat”.

Potrivit Procuraturii, punerea sub sechestru a mijloacelor bănești a fost realizată cu concursul Agenției pentru Recuperarea Bunurilor Infracționale (ARBI) a Centrului Național Anticorupție.

PA reamintește că dosarul penal a fost intentat conform unei bănuieli rezonabile de săvîrșire a infracțiunilor de spălarea banilor, abuzul de serviciu, confecționarea, deținerea, vînzarea sau folosirea documentelor oficiale, a imprimatelor, ștampilelor sau sigiliilor false.

Potrivit circumstanțelor cazului investigat, procurorii anticorupție au constatat că, în perioada anilor 2010-2014, Veaceslav Platon, a constituit și condus o organizație criminală, formată din mai multe grupuri criminale organizate distincte, care acționau pe teritoriul Republicii Moldova, Ucrainei, Federației Ruse, dar și a altor state.

În acest sens, această organizație criminală a instituit o schemă transnațională de spălare a banilor realizată prin intermediul unei instituții financiare din Republica Moldova, controlată de către conducătorul organizației criminale, precum și prin intermediul unor instituții bancare din Federația Rusă, Republica Letonia, controlate și gestionate direct, cît și indirect, de către membrii grupului criminal organizat, inclusiv cetățeni ai Federației Ruse și o instituție financiară din Republica Letonia, se arată în comunicatul Procuraturii.


Așadar, sub pretextul executării multiplelor ordonanțe judecătorești ilegale și încheieri ale executorilor judecătorești, a fost realizat transferul și convertirea mijloacelor financiare de proveniență dubioasă provenite din Federația Rusă, în sumă totală de 22 013 152 654,62 USD (dolari SUA), contrar legislației naționale a Republicii Moldova, cît și a Federației Ruse.

Ulterior, mijloacele financiare indicate supra, au fost convertite și transferate pe conturile unor companii nerezidente deschise atît în cadrul instituțiilor financiare din Republica Moldova, cît și în Republica Letonia, gestionate de către conducătorul organizației criminale, Veaceslav Platon.

La moment urmărirea penală pe acest caz este în plină desfășurare, fiind întreprinse un complex de acțiuni de urmărire penală, în vederea stabilirii tuturor circumstanțelor cauzei, în scopul realizării unei anchete penale complete și obiective, în scopul restituirii prejudiciului cauzat și atragerii la răspundere penală a tuturor persoanelor implicate în comiterea infracțiunilor incriminate.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?