X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Dosarul fostului șef al SIS privind expulzarea profesorilor turci va fi revizuit?

23 sep. 2022,, 21:01   Societate
2899 0

Curtea de Apel (CA) a deschis ședințele publice la care decide dacă dosarul penal al fostului șef al SIS, Vasile Botnari, va fi reexaminat. Instanţa de fond l-a condamnat la o amendă de 88.000 de lei pentru că şi-a depăşit atribuțiile de serviciu în expulzarea a şapte profesori turci.

Pe 23 septembrie a avut loc o ședință la Curtea de Apel Chișinău. Magistrații au început să examineze o cerere de revizuire a sentinței lui Botnari. Această ședință a fost prima după ce materialele dosarului penal au fost desecretizate. În primul rând, judecătorii s-au întrebat dacă merită ca ședințele să fie publice. Anterior, acest caz era luat în considerare cu ușile închise, deoarece materialele cazului erau secret de stat, notează newsmaker.

Avocatul soției unuia dintre profesorii expulzați, Vadim Vieru, a depus o cerere prin care a solicitat ca ședințele să fie publice din 3 august. Procurorul Vladislav Harti a amintit că în luna mai a depus o cerere de deschidere a audierilor. El a remarcat că unele dintre documentele din acest caz rămân secrete și a sugerat ca doar acele ședințe la care vor fi examinate aceste documente să fie închise.

Vasile Botnari și avocatul său Vasile Nicoară au remarcat că lasă această problemă la latitudinea instanței. După o scurtă deliberare, judecătorii au decis că vor face ședințele publice, dar atunci când vor fi analizate documente secrete, ședința se va desfășura cu ușile închise.

Amintim că în dimineața zilei de 6 septembrie 2018, ofițerii SIS au reținut și au dus într-o direcție necunoscută șapte angajați ai rețelei de licee moldo-turce „Orizont”. Ulterior, fără proces sau anchetă, au fost deportați din Moldova în Turcia, unde acum toți ispășesc pedepse lungi de închisoare. Deportarea a fost ilegală. Toți angajații liceelor ​​au cerut azil în Moldova și nu puteau fi expulzați din țară decât printr-o hotărâre judecătorească. Unii au locuit în Moldova de mai bine de 20 de ani, mulți aveau familii aici. Autoritățile moldovenești nu aveau dreptul să le predea reprezentanților autorităților turce, unde s-au confruntat cu torturi și persecuții politice.


În iunie 2019, CEDO a găsit Moldova vinovată de încălcări ale drepturilor omului în timpul expulzării profesorilor turci și a obligat-o să plătească despăgubiri de 25.000 de euro. La numai un an de la expulzare, Procuratura Chișinău a început o anchetă în acest caz. În februarie 2020, s-a descoperit că în dosar a rămas un singur inculpat – fostul șef al SIS, Vasile Botnari, care a fost amendat de instanța de fond.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?