Transnistria stiri: 1402
Preşedintele stiri: 4060

Dosarul de concesionare a aeroportului - reluat

30 mai. 07:44   Societate
2426 0

Avocații celor opt persoane învinuite în dosarul Concesionării Aeroportului au fost amendați după ce acum două zile au părăsit sala de judecată în semn de protest.

Aceștia s-au indignat că cererea de recuzare a completului de judecători a fost respinsă. Ei cer invitarea președintei completului în calitate de martor în dosar, invocînd că aceasta ar fi participat la o ședință a Consiliului Suprem de Securitate, unde s-ar fi discutat despre dosarele de rezonanță. Magistrata neagă însă că acolo sa vorbit și despre concesionarea Aeroportului, notează noi.md cu referire la tv8.

În debutul ședinței de ieri, instanța i-a anunțat pe avocații acuzaților că au fost amendați cu cîte o mie de lei pentru gestul lor de protest de la ședința trecută. Aceștia au decis să părăsească sala de judecată din cauză că li s-a refuzat recuzarea întregului complet de judecată și chemarea magistratei Stella Bleșceaga în calitate de martor în dosar. Motivul, spun apărătorii, este o ședință a Consiliului Suprem de Securitate, la care s-ar fi discutat despre dosarele de rezonanță și la care ar fi participat magistrata. Judecătoarea neagă însă că printre subiecte s-ar fi regăsit și concesionarea Aeroportului.

„Doamna Stela Bleșceaga a fost prezentă în ședința CSS din data de 26 ianuarie 2024 în care, noi avem probe că dumneaei a fost prezentă, că s-au discutat dosarele de rezonanță și noi, în mod absolut logic, am solicitat ca doamna Stela Bleșceaga să fie invitată în calitate de martor din partea apărării să clarifice ce se discută la ședințele CSS sau ce instrucțiuni au primit pe această cauză”, a declarat avocatul, Victor Munteanu.

Avocații spun că vor contesta amenda.


„Eu nu am primit nicio încheiere că am fost amendat. Este obligația instanței să îmi comunice acest lucru și care sînt motivele. Dacă voi primi o astfel de încheiere cu certitudine o voi contesta. Este un abuz din partea instanței de judecată fiindcă la fel ca voi jurnaliștii și noi, avocații, avem dreptul la libera exprimare”, a vorbit avocatul, Vladislav Roșca.

„Bănuiesc că instanța de judecată a fost nemulțumită de manifestarea unui dezacord al avocaților în privința comportamentului acesteia, dar deja s-a depășit. Urmează să ne clarificăm cu amenzile și ulterior vom continua procesul”, a menționat avocatul, Vitalie Nagacevschi.

Examinarea dosarului privind Concesionarea Aeroportului a fost reluată de la zero, după un an de ședințe preliminare. Se întîmplă după ce, în luna februarie curent, membrii Consiliului Superior al Magistraturii au dispus specializarea magistraților Judecătoriei Chișinău în domeniul examinării cauzelor penale care au fost trimise în instanța de judecată de către Procuratura Anticorupție. În consecință, completul de judecată format inițial a fost substituit de unul nou, iar examinarea dosarului- luată de la capăt. Astăzi au fost prezentate din nou cererile părților cu privire la audierea martorilor. Și de această dată, învinuiții în dosar au cerut audierea întregului cabinet de miniștri de atunci și a persoanelor implicate în aprobarea concesionării.

„Cei care sînt în aparatul guvernului nu au fost invitați nici măcar ca martori să se pronunțe de ex cum a ajuns acest proiect de decizie pe masa guvernului pe 31 mai”, a vorbit fost prim-ministru al Republicii Moldova, Iurie Leancă.

„Legea cu privire la guvern în redacție la data respectivă stabilea forte clar principiul răspunderii colegiale. Fiecare membru al Guvernului răspunde pentru domeniul pentru care a fost încredințat și pentru deciziile guvernului luate colegial în ansamblu”, a declarat fost ministru al Economiei, Valeriu Lazăr.

O decizie privind aducerea în calitate de martori a tuturor membrilor guvernului Leancă din acea perioadă, va fi pronunțată de magistrați la ședința de vineri. Examinarea dosarului concesionării Aeroportului Internațional Chișinău a început la 18 mai 2023, la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. De atunci pînă astăzi, au fost planificate 23 de ședințe, dintre care jumătate au fost amînate.

1
0
0
1
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?