X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Dosarul Bismobil: Aproape 500 de clienți, victime ale escrocheriilor

17 feb. 2023,, 14:57   Societate
2800 0

Tribunalul Iaşi a anulat 22 din cele 37 de cereri de deschidere a procedurii de insolvenţă depuse de firmele din grupul Bismobil Kitchen. Instanţa nu a admis începerea procedurilor care ar putea duce la închiderea celor 22 de companii din cauză că reprezentanţii firmelor din grupul iniţiat de Mihail Şaran şi Andriana Braşoveanu nu au achitat taxa judiciară de timbru, în valoare de 200 de lei, transmite bani.md.

Ce se va întîmpla cu miile de familii care au plătit avansuri pentru mobilă, piese care ajungeau la 6.000 de euro pentru o bucătărie?

Tot 200 de lei i-a costat pe cei doi să înfiinţeze firmele cu care, apoi, Şaran şi Braşoveanu ar fi înşelat un număr mare de clienţi, potrivit plîngerilor acestora. Le încasa 70% din valoarea comenzii pentru mobilă de bucătărie, iar apoi marfa nu mai ajungea la cei care o plătiseră, susţin păgubiţi din toată ţara şi din Republica Moldova. În medie, o bucătărie costa aproximativ 6.000 de euro, scrie ziaruldeiași.ro.

Primele sesizări adresate poliţiei sau Oficiilor pentru Protecţia Consumatorilor din mai multe judeţe din ţară au început să apară la sfîrşitul anului trecut. La Iaşi, OPC a primit peste o sută de sesizări, iar poliţia economică investighează cîteva zeci de plîngeri.

Expert: „Clienţii care ştiu sau cred că au fost păgubiţi pot să ceară ei înşişi falimentul”


“Anularea de către instanţă a cererilor de deschidere a procedurii de insolvenţă nu are consecinţe juridice”, a explicat un expert în drept comercial.

Între cele 22 de firme se numără şi firma mamă, Bismobil Kitchen SRL. Clienţii care ştiu sau cred că au fost păgubiţi de societăţile comerciale controlate de Şaran şi Braşoveanu pot să ceară ei înşişi falimentul acestora, a mai explicat expertul, fără să aştepte ca firmele de sub umbrela Bismobil să depună din nou cereri de intrare în insolvenţă.

Din cele 22 de firme, nouă raportau la sfîrşitul anului 2021 cifră de afaceri zero, însă toate firmele aveau cheltuieli mai mari decît vînzări şi raportau pierderi. Pentru alte trei companii nu există bilanţ disponibil, pentru că au fost înfiinţate în 2022.

În total, cifra de afaceri a celor 19 companii pentru care există date financiare disponibile a fost de aproape 12,9 milioane de lei, cheltuielile de 17,5 milioane de lei şi pierderile de 4.546.288 lei.

În cazul altor 15 firme din grupul vînzătorilor de mobilă de bucătărie, judecătorul sindic a decis ca firme specializate în lichidarea companiilor să se ocupe de recuperarea banilor.

În cazul acestora, la finalul anului 2021, cifra de afaceri totală era de 524.413 lei, iar pierderile raportate erau de 795.721 lei. Dar şase din cele 15 firme au fost înfiinţate în 2022 şi nu există date financiare disponibile în ce priveşte performanţele lor financiare.

Aproape 500 de clienţi

În total, din 37 de firme pentru care s-au depus iniţial cereri pentru declanşarea procedurilor de intrare în insolvenţă, nouă erau înfiinţate în 2022. Cifra totală de afaceri a acestor 37 de firme din grupul Bismobil Kitchen a fost de 13.395.797 lei, iar pierderile de 5.342.009 lei.

Un calcul simplu arată că, la o valoare medie de vînzare pe client de 6.000 de euro, doar în 2021 aceste firme ar fi avut 456 de clienţi. Iar sutele de reclamaţii din toată ţara sînt un semn că problemele au început să apară la scurt timp după lansarea în Romînia a brandului Bismobil Kitchen.

Iar datele financiare pe anul 2022, care vor fi disponibile la jumătatea acestui an, vor oferi o imagine şi mai completă a “caracatiţei” Bismobil.

Bismobil exista în Republica Moldova încă din 2012, dar în 2020, în pandemie, cînd romînii începeau să-şi cheltuiască banii de concedii pe mobilă sau pe amenajarea locuinţelor, afacerea lui Şaran a trecut Prutul şi s-a oprit la Iaşi.

În următorul an, Bismobil Kitchen devenea asociat în cîteva zeci de firme, toate cu sediul social la aceeaşi adresă ca şi Bismobil Kitchen, toate administrate de Andriana Braşoveanu şi toate avînd acelaşi obiect de activitate, comerţul cu mobilă. În cele mai multe cazuri, Bismobil Kitchen avea 50% din firmă, iar un alt partener, tot cu nume cu influenţe slave, deţinea restul de acţiuni.

Şaran, arestat la Chişinău

Amintim că la sfîrşitul lunii ianuarie, fondatorul grupului de firme Bismobil Kitchen, Mihail Şaran, împotriva căruia au fost depuse sute de plîngeri în Romînia şi în Republica Moldova, a fost oprit pe Aeroportul din Chişinău de către autorități.Fondatorul companiei este suspectat de escrocherie, infracțiune care, potrivit Codului Penal, se pedepsește cu 15 ani de pușcărie.

Șaran a pus în aplicare o schemă prin care își însușea banii clienților, fără ca să le livreze mobila comandată de aceștia. Potrivit datelor din dosarul penal, escrocheria pusă la cale de către fondator a cauzat prejudicii în proporții deosebit de mari. Anchetatorii au stabilit că suma prejudiciului se ridică la 10 milioane de lei.

3
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?