X 
Cutremure stiri: 507

Tot mai multe persoane cad în plasa „rudei implicate în accident”

19 iul. 07:14 (reactualizat 19 iul. 16:40)   Societate
9992 0

O escrocherie, care a lăsat fără bani o mulțime de oameni, se răspîndește vertiginos în Moldova.

Vorbim despre schema cu ruda implicată în accident. 137 de oameni au căzut pînă acum în plasa șarlatanilor, care i-au înșelat de peste 20 de milioane de lei. Iar, zilnic, pînă la 90 de persoane se plîng la 112 că și lor leau dat tîrcoale escrocii. Cei mai vizați sînt vîrstnicii. Poliția susține că schema e condusă din afara țării, deci e extrem de dificil să fie anihilată. De asta Inspectoratul General al Poliției a lansat o campanie de informare în masă, cu spoturi difuzate în locurile cele mai aglomerate, notează Noi.md cu referire la tv8.

Escrocheria denumită „ruda implicată în accident” ia proporții tot mai mari în Moldova. Potrivit poliției, este o rețea mare, gestionată din afara țării, iar escrocii sînt atît de abili, încît reușesc să amăgească victimele că sînt chiar fiul, fiica, soțul, fratele sau orice altă rudă, care cere cu disperare ajutor. Mai exact, aceștia spun că au nevoie de o anumită sumă de bani, pentru a scăpa de răspundere după ce au comis un accident rutier grav.

„De fiecare dată, femeia sau bărbatul sînt sunați pe telefonul fix... La receptor, plînge o persoană și strigă după ajutor. În timpul acesta, dispecerul are misiunea de a ține pe fir această persoană ca ea să nu întrerupă apelul și să nu poată să sune presupusa rudă”, a menționat șefa secției Comunicare și Protocol a IGP, Diana Fetco.

„În timpul acesta, curierul primește locația unde trebuie să se apropie. Deja cînd dispecerul are un feedback de la curier că este deja pe loc, acesta spune persoanei să iasă afară”, a declarat șefa secției Comunicare și Protocol a IGP, Diana Fetco.


Numai de la începutul acestui an, 137 de persoane s-au plîns la poliție că au căzut în plasa acestor escroci, fiind înșelate de peste 20 de milioane de lei. Iar zilnic, între 70 și 90 de persoane sună la serviciul unic de urgență 112 pentru a-i reclama pe escroci. Și operatorii confirmă că s-a majorat foarte mult numărul acestor apeluri.

„O fată a telefonat? V-a spus că a fost implicată în accident?”

„Lumea este mai informată, dar s-au intensificat foarte mult schemele cu ruda implicată în accident. Mulți ne sună și ne anunță că au fost telefonați. De multe ori sînt telefonate persoanele a cărei rudă este peste hotarele țării. Ieri a fost un caz că o persoană necunoscută a venit la doamna acasă, a luat peste o mie de euro, 300 de dolari și 50 de mii de lei. Între timp, escrocii sună și mai țin victima de vorbă ca aceasta să nu bănuiască și să încerce să-și sune ruda”, a declarat operatorul 112, Andrian Zaiaț.

Poliția susține că în 70 la sută din cazuri făptașii au fost identificați.

„În 70% din cazuri noi am reținut persoanele implicate, dar aici trebuie să fim atenți, pentru că unele persoane au fost implicate în mai multe cazuri concomitent. Sunt reținuți curierii. Persoanele care sînt contractate contracost. Aici vorbim mai mult de tineri, atît bărbați cît și femei, care au sarcina de a lua acest pachet, sau banii cash. Este de menționat că banii sînt mereu cash. Să-i ia din punctul A și să-i transporte în punctul B”, a declarat șefa secției Comunicare și Protocol a IGP, Diana Fetco.

Ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, dă asigurări că oamenii legii întreprind acțiuni pentru identificarea capilor schemei infracționale.

„Se duc activități de investigație pentru a localiza centrele de apel și de a localiza și identifica persoanele care stau în spatele organizării acestor escrocherii”, a declarat ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros.

Totuși, oamenii legii recunosc că este foarte greu să anihiliezi o astfel de rețea, deoarece se acționează din străinătate, iar numărul curierilor poate fi ușor suplinit de către escroci. Deaceea poliția mizează pe informarea populației, astfel ca oamenii să nu mai poată fi înșelați. Din această săptămînă, în piețe, gări auto, centre comerciale și chiar în transportul public sînt difuzate mesaje informative, urmînd ca acestea să ajungă la categoria cea mai vizată de această schemă, vîrstnicii.

„Atenție! Puteți deveni victima escrocilor. Dacă sînteți telefonat de persoane necunoscute care vă anunță că o rudă apropiată dumneavoastră a fost implicată într-un accident rutier, iar pentru a o scăpa de pedeapsă vi se cer bani, întrerupeți imediat apelul și anunțați poliția. Nu transmite-ți nimănui bani, datele personale și cele bancare”.

Oamenii sînt îndemnați să nu ofere niciodată datele personale la telefon, iar în cazul unui apel suspect, să întrerupă conversația și să sune la 112. La începutul acestei luni, procurorii au trimis în judecată o cauza penală de învinuire a trei indivizi implicați în schema „rudei implicate în accident”. În doar cîteva zile, aceștia au reușit să estorcheze aproape 340 de mii de lei. Dacă vor fi găsiți vinovați, fiecare riscă amendă de pînă la 168 de mii de lei sau închisoare de la 4 la 8 ani.

11
0
4
3
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав