Transnistria stiri: 1447
Preşedintele stiri: 4072

Dorin Recean: "Spiridon Vangheli ne-a învățat ce înseamnă prietenia"

21 iun. 17:56   Societate
1737 0

Prim-ministrul Dorin Recean a transmis un mesaj de condoleanțe familiei, prietenilor și tuturor celor care l-au iubit pe regretatul poet Spiridon Vangheli, care a trecut în neființă pe 21 iunie. Șeful Guvernului a îndemnat societatea să-i perpetueze amintirea prin generațiile copiilor care vin.

„Să ne luăm rămas bun de la Spiridon Vangheli. Creatorul nemuritoarelor „Isprăvi ale lui Guguță”, Vangheli ne-a învățat ce înseamnă prietenia, curajul și inocența copilăriei. „Vei fi mereu în amintirea noastră, Guguță, cu căciulița ta fermecată”, așa ne vom aminti de Spiridon Vangheli și de lumea magică pe care a creat-o. Condoleanțe rudelor și tuturor celor care l-au cunoscut și l-au iubit. Să-i perpetuăm amintirea prin generațiile de copii care vin”, se arată în mesajul făcut public de premier, transmite Moldova1.

Familia lui Spiridon Vangheli, supranumit tatăl lui Guguță, a anunțat despre decesul scriitorului în după amiaza zilei de astăzi. Într-o postare pe Facebook, ginerele acestuia și-a exprimat profunda îndurerare față de trecerea în neființă a maestrului, care a adus bucurie și inspirație în inimile a milioane de copii din întreaga lume. „Moștenirea sa literară va rămîne veșnic vie, iar spiritul său va continua să lumineze generațiile viitoare”, a notat el.

Spiridon Vangheli s-a născut pe 14 iunie 1932 în localitatea Grinăuți, județul Bălți. Este prozator, poet, traducător și editor, autor al celebrei cărți pentru copii - Isprăvile lui Guguță - publicată în peste 40 de țări și tradusă în 60 de limbi.

Spiridon Vangheli este Doctor Honoris Causa al Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”. Scriitorul a fost distins cu Ordinul Republicii și cu Medalia „Mihai Eminescu. În 2012, i-a fost conferit titlul de cetățean de onoare al municipiului Chișinău.

0
0
1
2
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?