Transnistria stiri: 1402
Preşedintele stiri: 4060

Facturi la căldură pentru apartamente debranșate: Explicațiile ministrului Parlicov despre sumele care „au surprins”

18 ian. 07:13   Societate
6060 0

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, și-a anunțat plecarea din țară în ziua de vineri și a explicat că a organizat audiența lunară a petiționarilor miercuri, 17 ianuarie curent, subiectul celor mai multe adresări fiind facturile la energia termică, în special, a proprietarilor de apartamente debranșate. „Intuiesc că acest subiect a surprins și a deranjat mai mulți oameni”, a comentat el pe contul de Facebook, oferind cîteva precizări.

„Am observat că mulți percep că repartizarea căldurii se referă doar la coloanele ce traversează apartamentul lor debranșat, ceea ce nu este corect. Furnizorul de energie termică este responsabil de livrarea agentului termic pînă la peretele blocului sau contorul de bloc. Ulterior, gestionarul blocului locativ distribuie întregul volum între locatari pentru a acoperi și a achita 100% din căldura recepționată, care se repartizează și pe locurile de uz comun: etaj tehnic; subsol; casa scării”, notează Noi.md cu refeire la realitatea.

Astfel, Victor Parlicov a solicitat întreprinderilor să explice public ce factori au stat la baza cifrelor din aceste facturi.

La fel, fiecare consumator poate obține, la solicitare, informații despre modul cum s-a calculat factura pentru apartamentul său, ca să verifice dacă s-au luat în calcul corect particularitățile blocului și apartamentului corespunzător.

În această ordine de idei, ministrul a subliniat cîteva lucruri importante:

  1. Metodologia de repartizare a căldurii în interiorul blocului este neutră pentru operatori. Ea vizează doar modul de repartizare a căldurii livrate la bloc între locuitorii blocului. Termoelectrica și CET Nord vor încasa strict valoarea gigacaloriilor livrate la peretele blocului, în baza datelor contorului. Cum corect a menționat unul din petiționari, în același bloc sînt apartamente care stau cu geamurile deschise, în timp ce alții primesc insuficientă căldură.
  2. Metodologia a fost ajustată pentru a reflecta cît mai fidel procesele fizice din bloc și s-a bazat pe un studiu empiric efectuat de experți independenți. Asta chiar dacă noua metodologie este mai complicat de aplicat de către întreprinderi.
  3. Corectitudinea repartizării căldurii între apartamente depinde de calitatea datelor privind starea reală a sistemului de încălzire din bloc, pe care o cunoaște cel mai bine gestionarul blocului locativ (asociația de proprietari, IMGFL, etc). În acest sens, rolul gestionarilor fondului locativ este determinant.
  4. Fiind conștienți că prin această metodologie nu putem cuprinde toate cazurile individuale posibile, am prevăzut posibilitatea ca locuitorii blocului, prin intermediul gestionarilor fondului locativ, să decidă asupra propriei metode de repartizare a volumelor între apartamente.

„Dacă e să revin la facturi, trebuie să ținem cont că anul acesta de compensații la căldură din partea Guvernului au beneficiat doar cei care s-au înregistrat pe compensatii.gov.md, iar compensațiile acordate de municipalitatea Chișinăului, în mărime de pînă la 40% din factură, au fost anulate. Spre exemplu, în decembrie 2022, un apartament de 65,3 m2 a primit factura de 3767,5 lei, compensații din Fondul de Reducere a Vulnerabilității Energetice de 2207,02 lei și din bugetul municipal – de 1285 lei, într-un final plătind doar 275 de lei”.

Ministrul a mai solicitat întreprinderilor energetice să creeze mecanisme de examinare individuală a fiecărui caz, inclusiv cu posibilitatea de a recalcula facturile în baza datelor corectate privind starea sistemului de încălzire din bloc. Directorii de la întreprinderi vor explica funcționarea acestor mecanisme.

Cu sprijinul partenerilor de dezvoltare, se va oferi asistență metodologică și suport informațional pentru gestionarii blocurilor locative, care vor să aplice propria metodă de repartizare a căldurii între locatarii blocului. Mai mult decît atît, Ministerul a pregătit răspunsuri la întrebări frecvente legate de metodologie pe care le puteți găsi pe site-ul oficial.

2
1
1
2
29

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?