X 
Eurovision stiri: 493
Transnistria stiri: 1305

Descoperire la Butuceni. Arheologii au găsit un pieptene cu o vechime de 1600 de ani

28 noi. 2023,, 13:01   Societate
4136 0

Agenția Națională Arheologică ne surprinde cu noi descoperiri arheologice din întreaga țară.

Recent, în localitatea Butuceni, arheologii au descoperit un pieptene de os din sec. 4 d. Hr. găsit peste resturile sistemului defensiv getic, transmite Noi.md cu referire la moldova1.md.

Directorul Agenției de Arheologie, Vlad Vornic, a precizat că pieptenele are o vechime de crica 1600 de ani și este prima descoperire de acest fel făcută la Butuceni.

"E o descoperire efectuată în situl stratificat cu mai multe niveluri de la Butuceni, care este unul bogat în vestigii. În cadrul unei secțiuni am descoperit și acest pieptene care este o piesă de patrimoniu interesantă și e prima descoperire de acest fel făcută la Butuceni.

Pînă acum se cunoștea că în acest sit există urme de locuire din Neolitic, cultura Cucuteni - Tripolie. Aveam urme de locuire și din Epoca fierului. Iată acum avem și această piesă care atestă o locuire din Epoca romană tîrzie. E un pieptene tipic pentru Sîntana de Mureș-Cerneahov, o cultură legată de migrația goților, niște populații germanice. Acest pieptene lucrat din trei rînduri de plăcuțe de os, prinse cu nituri de bronz e un pieptene caracteristic pentru mijlocul sec. IV", a menționat Vlad Vornic.


3
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?