COVID-19 în MOLDOVA

Descoperă Moldova: Parcurile şi scuarurile Tiraspolului

Descoperă Moldova: Parcurile şi scuarurile Tiraspolului

Parcul de cultură şi odihnă „Biruinţa”

După cum scrie portalul moldovenii.md, ideea fondării parcului aparţine celebrului arhitect A. Şciusev, care a vizitat Tiraspolul după cel de-al Doilea Război Mondial. Parcul a fost înființat în anul 1947 pe teritoriul fostei livezi de fructe şi pomuşoare, situată la marginea de est a periferiei orașului. Suprafaţa parcului e de 15 hectare. Parcul a fost numit în cinstea biruinţei poporului sovietic în Marele Război pentru Apărarea Patriei. La intersecția aleilor, în mijlocul parcului, a fost instalat în anul 1960 un monument în cinstea lui Gh. Cotovschi, realizat de sculptorul L. Dubinovschi. Din anul 1968 în parc funcţionează caruselul. În anul 1987 a fost dat în exploatare havuzul. Iar în anul 2000, a fost finisată clădirea Estradei de vară.

La începutul înfiinţării sale parcul era localizat la periferia estică a orașului, însă din cauza creșterii rapide a orașului, se află în prezent la granița părţii centrale a orașului și unul dintre raioanele sale – „Balki”.


Parcul este locul preferat de odihnă al orăşenilor și oaspeților Tiraspolului. Odată cu darea în exploatare a Estradei de vară în parc au loc diverse evenimente culturale, aici vin în turnee diverşi artiști. Lîngă una dintre intrările în parc a fost construită o cafenea confortabilă cu terase. În parc funcţionează o imensă Roată a Dracului, din vîrful căreia se deschide panorama impresionantă a orașului. În parc se află şi două terenuri de joacă cu numeroase caruseluri.

Tiraspol_040912_35%281%29.jpg" style="width: 540px; height: 360px;" />

Parcul „S. Kirov”

Acest parc este situat, practic, în centrul orașului, aproape de Gara Feroviară, între străzile Manoilova, 9 ianuarie și Lenin. Parcul „S. Kirov” este mai vechi decît parcul Biruinţei, proiectul lui a fost elaborat în anul 1933 de arhitectul A. Corobov cu participarea activă a lui E. Benevolenschi. Nu am putut găsi informații despre suprafaţa parcului, nu ne-au ajutat nici întrebările puse localnicilor, ba chiar unii dintre respondenți nu şi-au putut aminti despre el, în general. Am evaluat suprafaţa parcului ca fiind de aproximativ 4-5 hectare.

Chirov_Tiraspol_040912_17%281%29.jpg" style="width: 540px; height: 362px;" />

Scuarul în numele lui François Wollant

Este unul dintre cele mai frumoase şi confortabile locuri ale orașului, situat în chiar centrul Tiraspolului, aleea sa principală deschide perspectiva cu vedere spre statuia ecvestră monumentală a marelui comandant rus Alexandru Suvorov. Anume la ordinul sau pe malul stîng al Nistrului în anul 1790, a fost pusă piatra de temelie a Cetăţii de la Tiraspol, edificarea căreia a avut loc în conformitate cu planul și sub conducerea inginerului-fortifiant François Sainte de Wollant (1752-1818). Acest nobil olandez a obţinut cetățenia rusă, făcîndu-şi serviciul în armatele lui G. Potemkin și A. Suvorov, a fost primul arhitect al Voznesenskului, Odesei, Novocerkasskului, Ovidiopolului, Tiraspolului și a altor orașe, a construit primul pod din fontă de la Sankt Petersburg. A participat la asediul și cucerirea localităţilor Căuşeni, Palanca, Ackerman și Bender, dar şi la asediul cetăţilor Chilia, Ismail și a altor cetăți de pe Dunăre, precum și la bătăliile de la Babadag, Brailov și Macin. Pentru tiraspoleni numele lui este semnificativ în primul rînd, pentru că, după 2 ani de la începerea construcției cetății, alături a fost începută construcția Tiraspolului, ca începînd cu anul 1795 acesta să devină oraș.

Scuarul se întinde paralel cu bulevardul principal al Tiraspolului și malul Nistrului pînă la pod. Lungimea scuarului e de aproximativ 250 de metri, adică un cartier orășenesc, lățimea e și mai mică ‒ nu mai mult de 100 de metri. Cu toate acestea, în ciuda dimensiunilor sale, acesta este unul dintre cele mai frecventate și preferate locuri pentru plimbări și odihnă a orășenilor și oaspeţilor oraşului. La intrarea în scuar din partea prospectului sînt situate un şir de sculpturi, cele mai semnificative dintre ele, fiind busturile lui François Wollant și cel al Ecaterinei a II-a. Pe aleile scuarului sînt bănci pentru vizitatori, mai aproape de pod se află o cafenea confortabilă, în spatele scuarului începe Memorialul Gloriei Militare, iar mai jos de acesta se află un alt scuar minunat – Malul Nistrului.

Scuarul „Malul Nistrului”

Este situat de-a lungul rîului Nistru, imediat după pod, fiind astfel o continuare naturală a scuarului François Wollant. Lungimea acestui scuar este de aproximativ 1 km şi se întinde pînă la plaja orăşenească. Însuşi scuarul, de fapt, constă din două alei paralele.

Pe aleea din partea de jos, cea mai apropiată de rîu, au fost plantaţi arţari, care sînt acum foarte frumoşi, avînd o coroană foarte bogată, ei tăinuiesc aleea, dosind-o, astfel încît aici, chiar şi în cea mai fierbinte zi e răcoare și umbră.

Aleea de sus se distinge prin numeroase straturi de flori frumoase şi bine îngrijite, bănci pentru vizitatori, care sînt destul de numeroşi, chiar și în timpul săptămînii. La mal în apă stă ancorată o motonavă veche, transformată în cafenea. Încununează scuarul un cerc-strat mare de flori, înconjurat cu copaci înalți și luxurianţi.

Pe site moldovenii.md există o mulțime de informații utile care-i vor ajuta pe toți doritorii de a planifica și a petrece un weekend minunat în țara noastră. În special, aici sînt prezentate informații ample despre turismul în Moldova, sînt prezentate sfaturi pentru turiști, rute turistice, date despre perlele turistice și mănăstirile din Moldova.

Pe portalul moldovenii.md puteți găsi informații detaliate despre diferite zone geografice ale Moldovei, rezervații naturale, resurse acvatice, lumea vegetală și animală, monumente ale naturii, orașele și satele din Moldova.

Rămîne doar ca fiecare doritor să aleagă cea mai bună opțiune de odihnă și călătorie și să redescopere îndrăgita Moldovă!

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load