X 
Arşiţa stiri: 178
Jocurile Olimpice stiri: 137
Transnistria stiri: 1455

Declarație de la Procuratură, despre fugarul Șor: "La moment, dosarul este pus pe pauză"

21 iun. 21:42   Societate
24990 0

"La moment, dosarul în privința lui Ilan Șor este pus pe pauză la Curtea Supremă de Justiție din cauza imposibilității formării unui complet de judecată". Declarația a fost făcută de Octavian Iachimovschi, șeful adjunct al Procuraturii Anticorupție (PA) în cadrul emisiunii "Realitatea te privește" de la rlive, notează Noi.md.

Din păcate, autoritățile R. Moldova, de fapt, și ale oricărui stat, nu au capacități extraordinare în materia ce ține de a impune un stat să extrădeze un cetățean. Există niște reguli internaționale, convenții, în baza cărora aceste proceduri au loc. Știu că Ministerul Justiției a comunicat destul de frecvent cu Statul Israel pentru procedura de extrădare a lui Șor. Într-un final, el a plecat în Federația Rusă.

Dar Republica Moldova nu are nicio autoritate asupra teritoriului unui stat suveran și acesta este un principiu internațional. Federația Rusă nu are proceduri de extrădare a propriilor cetățeni. Șor a anunțat că este cetățean al Federației Ruse, cunoșteam acest lucru înainte de anunțul lui. Nu știu, vedem care va fi poziția Ministerului Justiției pe partea de extrădare a lui Șor{...}", a menționat Octavian Iachimovschi.

Șeful adjunct al PA a mai vorbit și despre starea actuală a instrumentării dosarului penal în privința fugarului Ilan Șor.

"Dacă vorbim de dosarul în privința lui Ilan Șor, la moment, acesta, să spunem așa, este pus pe pauză la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) din cauza imposibilității formării unui complet de judecată. Acum CSM a propus mai mulți judecători, de fapt, și președinta Maia Sandu a semnat decret de numire a mai multor judecători la CSJ. Sperăm că se va forma un complet, care va duce pînă la capăt acest dosar.


Dar în continuare nu avem capacitatea de a obliga într-o formă sau alta Federația Rusă să-l extrădeze pe Șor".

Amintim că Ilan Șor a fugit din Republica Moldova în vara anului 2019. În aprilie 2023, el a fost condamnat la 15 ani de închisoare. Fugarul Șor se află în lista neagră a guvernelor american și britanic. La fel, el figurează pe listele de sancțiuni impuse inclusiv de Canada și UE, pentru tentative de destabilizare a Republicii Moldova.

6
17
5
1
23

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав