Eurovision stiri: 498
Transnistria stiri: 1343

Decizia CSE de a suspenda cererile de demisie ale judecătorilor CSJ provoacă controverse: „Acest act este invalid și nul”

1 apr. 2023,, 11:15   Societate
2049 1

Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a decis să suspende cererile de demisie ale judecătorilor de la Curtea Supremă de Justiție, ceea ce a stîrnit reacții diverse.

De exemplu, judecătoarea Livia Mitrofan consideră că cererea de demisie este un drept al fiecărui cetățean și nu poate fi suspendată. Liderul Partidului „Congresul Civic” califică decizia CSE drept invalidă, iar deputata PAS, Marcela Adam, spune că este necesar acest lucru, pentru a preveni sabotajul sistemului de justiție. Declarațiile au fost făcute în cadrul ediției din 31 martie a emisiunii „Întreabă Ghețu” de la TV8.

Potrivit judecătoarei Livia Mitrofan, decizia CSE poate pune în pericol securitatea raporturilor juridice, însă nu crede că judecătorii vor avea repercusiuni dacă nu se vor prezenta la muncă.

„sîntem în situație excepțională, se aplică măsuri excepționale. Cu toate acestea, cred că cererile de demisie au fost examinate prin hotărîrile CSM, hotărîrile CSM au intrat în vigoare, ele nu sînt suspendate. Respectiv, este un act administrativ prin care s-a acceptat cererea de demisie. În ce mod se suspendă cererea de demisie care nu este un act și nu poate fi suspendată, eu nu pot să-mi explic.

Mai mult ca atît, cred că cererea de demisie este un drept al fiecărui cetățean, indiferent dacă este sau nu judecător și nu poți forța o persoană să muncească, pentru că este, de fapt, contrar legii. Dacă judecătorii acceptă să activeze în continuare, după mine, ar fi fost ca dumnealor să-și revoce cererile de demisie. Atunci eu înțeleg, dar în asemenea circumstanțe, mi se pare că este o contradicție între hotărîrile CSM adoptate, care sînt în vigoare și o decizie a CSE care a suspendat ce? Demisia? Demisia nu este un act administrativ, este o manifestare de voință”, a spus Mitrofan.


Iurie Munteanu consideră că cererea de demisie este o exprimare de voință care nu poate fi îngrădită, iar decizia CSE ar fi un act invalid și nul din punct de vedere juridic.

„Cererea de demisie este o exprimare de voință care nu poate fi îngrădită cel puțin din punct de vedere al raporturilor de muncă și atribuțiilor statutului sau posturilor respectivelor persoane. De fapt, noi avem un blocaj, conflict între două ramuri ale puterii. În cazul de față, CSE reprezintă ramura executivă, judecătorii - ramura judecătorească. Puterea executivă nu poate fi mai presus decît puterea judecătorească.

Nu-i destul că prin acest act, CSE a încercat să îngrădească anumite drepturi cetățenești ale judecătorilor, dar de fapt, a admis o ingerință în atribuțiile, competențele, împuternicirile altei ramuri ale puterii. Acest act al CSE este unul invalid, nul, care nu produce repercusiuni de ordin juridic. Ei nu pot fi impuși să lucreze”, a menționat Munteanu.

Deputata PAS, Marcela Adam, a subliniat că decizia CSE asigură dreptul cetățenilor la justiție și este necesară în condițiile de crize multiple în care se află Republica Moldova.

„Urmărim o situație excepțională în justiție, acolo unde vedem un sabotaj din partea judecătorilor care nu vor să accepte o reformă absolut necesară pentru Republica Moldova.Toate acțiunile lor vin să saboteze sistemul justiției și să îngrădească cumva dreptul cetățenilor la justiție. Prin această decizie, se asigură dreptul cetățenilor la justiție.

În condițiile de crize multiple în care se află Republica Moldova și acest pericol de securitate, ar trebui în calitatea noastră de cetățeni să fim responsabili, fiecare la locul său de muncă și să analizăm care este viitorul acestei țări, care sînt acțiunile care depind nemijlocit de fiecare dintre noi pentru a asigura un viitor pașnic și prosper al țării”, a punctat Adam.

11
0
0
1
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?