Eurovision stiri: 497
Transnistria stiri: 1342

De la discuții despre „cartofi” la percheziții descinse la domiciliul unui reprezentant al partidului „Șansă”

18 noi. 2023,, 14:40   Societate
4734 0

În seara zilei de 17 noiembrie, oamenii legii au efectuat percheziții la domiciliul unui reprezentant al partidului „Șansă”, din Bălți.

Acțiunile au loc în cadrul unui dosar pornit în baza semnelor constitutive ale infracțiunii, finanțarea ilegală a partidelor politice, a grupurilor de inițiativă, a concurenților electorali săvîrșită în proporții mari, precum și spălarea de bani.

Ce s-a întîmplat. Reprezentantul partidului „Șansă”, din Bălți, ar fi primit o sumă de bani de la curier, pe care ulterior a repartizat-o persoanelor care au participat la mitinguri, diferite adunări ale partidului, dar și celor care au votat pentru membrii acestui partid în primul tur la alegerile generale locale din 5 noiembrie curent, comunică Poliția R. Moldova.

În urma perchezițiilor polițiștii au ridicat un telefon mobil, care conține probele necesare pentru urmărirea penală, mijloace financiare în sumă de 192.360 de lei, înscrisuri de ciornă în care sînt reflectate listele persoanelor care au primit sume de bani necontabilizate și cele care urmau să fie achitate, înscrisuri de ciornă în care sînt reflectate sumele de bani primite de la partidul politic, cheltuite pe parcursul anului 2023.

Mai mult, Poliția comunică faptul că „au fost stabilite și persoanele care deja au primit sumele de bani și care în cadrul audierii au recunoscut că au primit banii de la reprezentantului partidului politic „Șansă””.


Oamenii legii au publicat și o interceptare din cazul dosarului.

Investigațiile în cadrul dosarului continuă.

Contex. Acțiunile au loc în baza dosarului penal pornit în luna august curent pe faptul finanțării ilegale a partidelor politice, a grupurilor de inițiativă și a concurenților electorali săvîrșită în proporții mari, dar și pentru infracțiunea prevăzută de Codul Penal „spălare de bani săvîrșită de un grup criminal organizat în proporții deosebit de mari”.

Prin dispoziția CSE din 3 noiembrie curent, Partidul „Șansă” a fost exclus din cursa electorală pe motivul finanțării ilegale, a legăturilor cu oligarhul fugar Ilan Șor și a altor încălcări stabilite prin raportul Serviciului de Informații și Securitate (SIS). Instituția a anunțat că a identificat activități de influențarea a proceselor electorale pe teritoriul țării în scopul promovării interesului statului străin Federația Rusă prin intermediul unui grup criminal organiza condus de cetățeanul Ilan Șor prin partidul „Șansă”.

6
2
0
4
19

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?