X 
Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4024

Tarife mai mari la serviciile medicale - cît ar putea să ne coste vizitele la medic

5 ian. 12:30   Societate
8233 0

Pacienții care vor beneficia de servicii medicale în spitalele de stat ar urma să plătească mai mult pentru acestea. Și asta pentru că Guvernul urmează să aprobe un proiect de lege prin care vor fi majorate prețurile la aceste servicii. Principalul argument al autorităților e că unele tarife nu au fost majorate din anul 2011.

Proiectul Hotărîrii Guvernului în cauză prevede ajustarea tarifelor serviciilor medicale și introducerea de noi tarife în Catalogul tarifelor unice pentru serviciile medicosanitare.

Potrivit autorităților, obiectivul de bază al proiectului hotărîrii în cauză constă în sporirea accesului la servicii medicale a populației, prin extinderea spectrului de servicii medicale ale prestatorilor de servicii medicale contra plată, prestarea serviciilor medicale în baza tehnologiilor avansate, utilajului medical performant procurat, precum și rambursarea investițiilor efectuate, cheltuielilor curente suportate de către instituțiile medicale, notează Noi.md cu referire la agora.md.

Spre exemplu, o consulatație la medicul stomatolog ar urma să coste între 368 de lei și 383 de lei. Pacientul care va beneficia de tratamul cariei dentare va scoate din buzunar de la 355 la 465 de lei. O consulatație a medicului de familie sau a mediciului specialist ar urma să coste între 200 și 276 de lei.

Radiografia cutiei toracice, de diferite tipuri va costa de la 65 de lei la 502 lei. O vizită la medicul imagist pentru ecografia diferitor grupuri de organe, dar și a sarcinii urmează să coste între 59 și 702 lei.


În total, urmează să crească prețurile la 4.601 de servicii mediacale prestate în spitalele de stat. Costul implementării în anul 2024 a proiectului propus pentru aprobare va constitui 550 de mii de lei.

Acest proeict de lege a fost supus dezbaterilor publice în perioada 5 - 12 decebrie 2023. Purtătoarea de cuvînt a Ministerului Sănătății, Corina Gămurari, a declarat că în prezent proiectul se află la etapa de avizare, iar la următoarele ședințe de Guvern ar urma să se răgesească pe ordinea de zi.

3
2
1
8
131

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?