Imaginile publicate online arată că stațiunea a ajuns în ruină, transformîndu-se într-o altă zonă de excludere.
Despre aceasta scrie publicația The Mirror.
Stațiunea Varosha era renumită ca fiind una dintre cele mai rafinate din Europa, însă soarta sa s-a schimbat dramatic într-o singură zi - 20 iulie 1974, cînd armata turcă a invadat partea de nord a insulei ca răspuns la o tentativă de lovitură de stat susținută de junta greacă.
Aceasta a dus la strămutarea a 180.000 de ciprioți greci, inclusiv a 15.000 de locuitori din Varosha, care au fost nevoiți să fugă, lăsîndu-și în urmă bunurile și proprietățile.
De atunci, stațiunea a rămas un oraș fantomă, ca și cum ar fi înghețat în timp: străzile aglomerate sînt acoperite de iarbă, iar bisericile, școlile și magazinele se năruie și putrezesc.
De altfel, aici se afla primul hotel de 7 stele din lume, Nisipurile de Aur, care avea chiar și propriul său mini-feroviar pentru transportul oaspeților. Cu toate acestea, după invazie, luxosul stabiliment a trebuit să fie închis.
În perioada sa de glorie, Varosha primea aproximativ 10.000 de turiști, iar în 1973 populația sa era de aproximativ 25.000 de persoane. Acum, oameni din întreaga lume vin și ei aici, dar nu pentru relaxare, ci pentru a vedea peisajul apocaliptic.
"Anumite părți ale orașului au început în cele din urmă să se deschidă. Acum este o destinație turistică cu tururi ghidate, biciclete electrice și cafenele", spune Hubert Faustmann, profesor de istorie și relații internaționale la Universitatea din Nicosia.
Fotograful francez Dimitri Bourriau s-a aventurat recent în stațiunea abandonată, publicînd o serie de imagini.
"Nimic nu poate opri natura să își revendice drepturile. Vegetația a înghițit cartierele nordice ale stațiunii", a notat el.
Potrivit statisticilor oficiale, în ultimii patru ani, orașul abandonat a atras peste 1,8 milioane de călători, ocupînd primul loc în liga centrelor turistice "întunecate".
Adăuga comentariu