X 
Cutremure stiri: 504

Cum să deosebești ciupercile otrăvitoare de cele comestibile. Speciile cele mai periculoase

8 oct. 23:00   Societate
2 ore in urma 850 0

Ciupercile pot fi un aliment atrăgător pentru majoritatea persoanelor, iar ploile favorizează creșterea lor în pădurile din țară. Cu toate acestea, nu toate sînt comestibile, iar alese greșit ele pot duce chiar la deces.

În ultimele zile, mai multe persoane au ajuns la spital cu simptome de intoxicație din cauza consumului de ciuperci adunate din păduri. Simptomele otrăvirii cu ciuperci sînt greaţă, durerile abdominale şi vărsăturile. Starea pacientului se poate degrada rapid, aşa că medicii recomanda ca bolnavii să meargă urgent la spital. Orice oră de întîrziere poate fi fatală.

De asemenea, intoxicația cu ciuperci are efecte grave asupra rinichilor, ficatului și sistemului nervos, astfel că medicii recomandă achiziționarea lor din surse autorizate.

Cum știm cînd o ciupercă este otrăvitoare

Specialiștii susțin că ciupercile otrăvitoare pot fi greu de identificat chiar și de ei, deoarece majoritatea cresc în apropiere de cele comestibile. Ciupercile otrăvitoare sînt de obicei viu colorate, au un miros puternic înțepător lu pete cu o formă ciudată pe suprafața pălăriei. Cei care culeg din păduri sînt sfătuiți să le aleagă doar pe cele întregi, cu picior și pălărie și să nu le consume înainte de a le verifica dacă sînt sau nu toxice.

Cel mai cunoscut test constă în fierberea unei ciuperci împreună cu o lingură de argint. Dacă aceasta se înnegrește, atunci ciuperca este otrăvitoare.


Medicii avertizează că, de cele mai multe ori oamenii confundă ciupercile între ele.

Agaricus silvicola, adică ciuperca de pădure, este confundată deseori cu ciupercile otrăvitoare din specia Amanitae.

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Hribul pucios, comestibil, se poate confunda cu Tylopilus felleus. Buretele de lămîie cu buretele viperei, iar ghebele tomnatice cu gheba pucioasă.

Cele mai otrăvitoare ciuperci

Cea mai cunoscută ciupercă otrăvitoare pe care oamenii o pot găsi în păduri vara și toamna este Amanita Muscaria (buretele pestriț), o ciupercă cu pălărie roșie sau purpurie și cu numeroase pete albe. Piciorul ei este alb, cu lame albe sau albe gălbui și este foarte apreciată pentru frumusețea ei.

Foto: Shutterstock

O altă ciupercă otrăvitoare și cea mai periculoasă din pădurile de la noi, este Amanita phalloides (Buretele viperei). Este o ciupercă care poate induce ușor în eroare, spun specialiștii, deoarece are o culoare schimbătoare. În tinerețe ea are culoarea verde, iar la maturitate pălăria ei devine albă.

Pentru a evita orice otrăvire cu buretele viperei esteîndeajuns să reținem 3 principale caracteristici ale ei pe care pe putem recunoaște cu ușurință: lamele albe, inelul alb (poate fi trecător), bulbul alb, pronunțat.

Foto: Shutterstock

De asemenea, Amanita citrina (buretele de lămîie) şi Amanita Verna (Buretele primăvăratic) sînt aproape la fel de periculoase.

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав