Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4054

Cum ne alimentăm în perioada caniculară

5 iun. 09:00   Societate
2267 1

Hidratarea este esențială în perioada caniculară, a spus nutriționistul Sergiu Munteanu la emisiunea „Bună dimineața”.

Specialistul a subliniat importanța unui consum adecvat de lichide, mai ales pentru copii și persoanele în vîrstă, care pot avea dificultăți în a recunoaște simptomele deshidratării.

Sergiu Munteanu a explicat cum putem motiva copiii să consume mai multă apă, creînd o atmosferă distractivă și plăcută. El a sugerat ca fiecare copil să aibă propria sticlă personalizată, cu elemente interactive. În plus, apa poate fi îmbunătățită cu suc de lămîie, mure, afine sau sucuri din fructe sezoniere, transmite moldova1.md.

La fel este contraindicat consumul sucurilor fresh și băuturilor carbogazoase dulci pentru copii, acestea avînd o doză mare de zahăr care duce la hiperactivitate și o deshidratare excesivă.

„Nu se recomandă, de asemenea, consumul de apă rece și cu gheață în această perioadă, dat fiind faptul că organismul uman este nevoit să ridice temperatura corpului pentru a asimila apa rece, prin urmare se deshidratează mai mult. Astfel, băuturile consumate trebuie să consumăm la temperatura camerei, pentru o asimilare mai eficientă”, a specificat nutriționistul.

Consumul de bere vara este recomandat în cantități mici, 200-300 ml. Chiar dacă această băutură conține substanțe nutritive necesare corpului uman, alcoolul din ea provoacă eliminarea de lichide din organismul nostru.


Totodată, înainte de a bea apa plată și carbogazoasă trebuie să ținem cont de mineralizarea acesteia, indicată pe etichetă, care nu trebuie să depășească cifra de 1000 minerale la un litru de apă.

„Produsele din lapte, printre care și înghețata, hidratează mai bine ca apa, deoarece conțin minerale și substanțe nutritive pentru organismul nostru, acestea fiind mai eficiente în cazul deshidratării excesive în comparație cu apa”, a evidențiat Munteanu.

Nutriționistul a mai spus cum putem identifica deshidratarea severă: „Prin prezența crampelor musculare, buzelor uscate, lipsa puterii”.

„Consumul de apă excesiv, într-o perioadă scurtă de timp, la fel este periculos, dat fiind faptul că organismul uman nu poate filtra o cantitate mai mare de un litru de lichid pe oră, prin urmare diluînd sîngele și ridicarea probabilității a stopului cardiac”, a specificat Sergiu Munteanu.

Mai mult de atît, consumul de cafea trebuie minimalizat în perioada estivală la maximum două cafele pe zi, din motiv că aceasta contribuie la eliminarea abundentă a lichidului din organism.

De asemenea, nutriționistul a menționat că produsele cu grăsimi saturate trebuie să fie excluse sau minimalizat consumul acestora și înlocuite cu fructele și legumele de sezon, bogate în vitamine, necesare pentru organismul nostru.

4
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?